De opening van de Zaanlandse Oudheidkamer op 14 december 1940. V.l.n.r.: G.J. Honig conservator, burgemeester A.H. van Gelderen, J.C. Vis voorzitter, prof. dr. W. van der Pluym, voorzitter Nederlandse Oudheidkundige Bond en mejuffrouw N. Nudig, conservatrice van het Rijksmuseum.
De opening van de Zaanlandse Oudheidkamer op 14 december 1940. V.l.n.r.: G.J. Honig conservator, burgemeester A.H. van Gelderen, J.C. Vis voorzitter, prof. dr. W. van der Pluym, voorzitter Nederlandse Oudheidkundige Bond en mejuffrouw N. Nudig, conservatrice van het Rijksmuseum. (Foto: Polygoon, collectie ZOV-Honig)

Ommetje onder leiding gids door historisch Zaandijk

Uitgaan

ZAANDIJK - Vanuit het Honig Breethuis wordt er op zondag 24 april, onder leiding van een gids, gewandeld langs een deel van het Zaans cultureel erfgoed. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en start om 13.30 uur op Lagedijk 80.

In de Zaankamer van het museum staat een model van een glazenjachtje, ook wel tentjachtje genoemd. Hierin lieten welgestelde Zaankanters zich eind achttiende, begin negentiende eeuw vervoeren om naar de kerk, op bezoek of naar de kermis te gaan. De jachtjes dankten hun naam aan de opbouw met grote etalageachtige ramen. Het was namelijk niet alleen de bedoeling dat de opvarenden de omgeving goed konden bekijken, ook het volk op de wal moest kunnen zien wie er voorbij kwamen varen. Ook de familie Breet, die vroeger in het Honig Breethuis woonde, bezat een glazenjachtje.

Eerbetoon

In 1804 ontvingen de gebroeders Breet hoog bezoek uit Frankrijk. Generaal de Marmont, tevens oprichter van de Pyramide van Austerlitz als eerbetoon aan Napoleon, bezocht met een gevolg van zestig personen de papierfabrikeurs Cornelis en Arend Breet, woonachtig Lagedijk 80 en 46. Vanaf hun erven werden de hoogwaardigheidsbekleders in maar liefst tien tentjachtjes naar hun papiermolen De Veenboer vervoerd.

Op 14 december 1940 werd de Zaanlandse Oudheidkamer geopend op Lagedijk 80, tegenwoordig het Honig Breethuis. Op bijgaande foto toont burgemeester A.H. van Gelder het model van het tentjachtje dat nog steeds in de Zaankamer is te bewonderen.  

Deelname aan de wandeling inclusief entree museum, een kopje thee of koffie en een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaarthouder € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé € 6,00 p.p.; kind t/m twaalf  jaar gratis. Reserveren op honigbreethuis.nl.