'Banaal kabaal' uit vervlogen tijden in het Drieluik.
'Banaal kabaal' uit vervlogen tijden in het Drieluik. (Foto: aangeleverd)

Oude tijden Zaanse pophistorie herleven in reünie Poppodium Drieluik

Uitgaan

ZAANDAM - Oudere Zaankanters let op! Op zondag 24 april herleven roemruchte tijden van Het Drieluik. In de Zaanse Pophistorie/Flux op locatie staat het poppodium van weleer (periode 1964 – 1971 en 1973 – 1997) centraal in een reünie.  

Na de thema’s Sixties, Seventies en Punk’ staat nu Drieluik in de schijnwerpers. Dat wordt gedaan door middel van livemuziek van de basisband onder leiding van Reniet Vrieze plus diverse prominente Zaanse muzikale gasten zoals Klaas Versteeg (Dizzy Man’s Band), Turf (70’s progrock), Frank Leurs, Vaudeville, Ruben Hoeke en Reniet Vrieze. Ze brengen drie sets van eigen songs uit de 70’s, 80’s, 90’s met ook een knipoog naar het heden met prominente gasten van nu.

Expositie

Er is ook een expositie van Drieluikposters van ontwerper Wob Groot met diverse affiches, grote prints van een aantal foto’s van het interieur van de toenmalige zaal om de sfeer te verhogen en een overzicht met allerlei kleinere Drieluiksnuisterijen zoals programmaboekjes, kaartjes etc..
Op het kleine podium zijn er verhalenvertellers van onder meer oud-programmeur Hans Eliens. Oud-bestuursleden Aad Correljé/Gert Grandiek gaan met de wethouder de issues uit het verleden rond het Drieluik verbinden met de huidige discussie over de popcultuur.
Daarnaast zijn der presentatie van verschillende aan ‘Drieluik’ verwante afbeeldingen waaronder ook foto expositie met vrijwilligers, markante figuren, overleden personen etc.

Historie

Podium Het Drieluik verhuisde in 1997 naar het centrum van Zaandam alwaar het onder de naam Pop- en Dancepodium De Kade bleef voortbestaan tot het faillissement in juli 2011. Het afgeslankte Productiehuis De Kade redde het nog tot 2013. Na de overname door FluXus werd Podium De Flux in 2013 het nieuwe Zaanse poppodium, aanvankelijk gehuisvest in de ‘oude’ kleine zaal van De Kade, maar sinds voorjaar 2019 op de huidige locatie aan de Hemkade in Zaandam.

Blowende hippies

Maar het begon allemaal met Het Drieluik als ‘Open Jongerencentrum’ met zoekende jongeren, blowende hippies, moeilijke films, maatschappelijke manifestaties en heel veel nieuwe muziek. Drieluik ontwikkelde zich geleidelijk tot een landelijk poppodium met een professionele uitstraling en een grote groep enthousiaste vrijwilligers en medewerkers. Vele bekende Nederlandse en buitenlandse bands/ acts traden er op. Van folk tot deathmetal. Van Abba tot Zappa. Alle denkbare muziekstijlen kwamen voorbij. Ook konden talloze Zaanse bands en acts er terecht. De Zaanse Popmarathon en de Popschool waren een begrip. Op 24 april 2022 is er de gelegenheid om nog even terug in die tijd te gaan en je ‘matties’ van toen te ontmoeten.

De Drieluik reünie vindt plaats in Cultureel Centrum De Bullekerk, Westzijde 75. Entree: 12,50 euro, kaarten via www.podiumdeflux.nl of 15 euro aan de deur. Aanvang 13.30 uur, 17.30 uur.

Afbeelding
Er gebeurde van alles in het Drieluik, tot alternatieve modeshows aan toe.