Margriet van Lokhorst is een van de museumgidsen van het Honig Breethuis.
Margriet van Lokhorst is een van de museumgidsen van het Honig Breethuis. (Foto: aangeleverd)

Met Margriet door de Gouden Bocht

ZAANDIJK - Margriet van Lokhorst is een van de museumgidsen van het Honig Breethuis. Zij begeleidt twee keer per jaar groepen over de Lagedijk in Zaandijk. Op 24 april 2022 is er weer een wandeling.

In 2005 liep Margriet van Lokhorst uit Zaandijk met de jaarmarkt langs het Honig Breethuis. Een kennis sprak haar aan of zij interesse had om gids of gastvrouw te worden. ‘Dat leek me leuk, dus ik heb me opgegeven. Eerder had ik 40 jaar in een juweliersbedrijf in Amsterdam gewerkt. Het contact met mensen vind ik erg leuk. Dat heb ik hier ook. En de vrijwilligersclub verrijkt je leven.

Het is heel leuk om in Zaandijk rond te lopen, het is mooi om te zien. Maar ik zou voor geen goud in het Honig Breethuis willen wonen. Ik hou niet van oud, en het is hier koud en gehorig. Voor mij kan mijn eigen huis niet modern genoeg zijn. Maar ik kan de historie heel goed waarderen. Het herinnert me ook aan de huizen waar mijn grootouders vroeger woonden. Dat is erg leuk.

Al snel ben ik toegetreden tot de PR-commissie. Ik heb toen de wandeling opgepakt, want rond het Honig Breethuis is zoveel boeiends te zien waar je over kunt vertellen. Sinds een jaar of vijftien leid ik mensen rond over de dijk.

De meeste huizen aan de Lagedijk werden tussen 1750 en 1900 gebouwd. Hier woonden veel welvarende doopsgezinde families. Daarom wordt de Gortershoek of de Gouden Bocht ook wel de Mennonietenbocht genoemd, naar de afstammelingen van Menno Simons. Omdat doopsgezinden niet in loondienst mochten werken vanwege hun geloof werden ze gedwongen zelfstandige ondernemers. Ze werden handelaren en dat bracht ook welvaart. Kenmerkend voor doopsgezinden is dat zij sober leefden en niet pronkten met hun welvaart. Maar als je bijvoorbeeld naar de aquarellen van de familie in het Honig Breethuis kijkt dan zie ik ook dat ze prachtige sieraden en kledij droegen bij speciale gelegenheden.’

De Gortershoek is nog altijd een welvarende buurt vanwege de monumentale koopmanshuizen met mooie gevels en doorkijkjes naar de Zaan en molens op de Zaanse Schans. Langs de Zaan stonden de molens, fabrieken en werven. Dwars op de Zaan lagen de sloten met de paden met kleine houten arbeiderswoningen.

Tijdens de wandeling laat ik de historische paden, steegjes en glopjes zien. Langs de dijk woonden de welvarende mensen, vaak doopsgezinden. Het contrast met de mensen die in de molens werkten en vaak in grote armoede vlakbij woonden langs de paden is heel groot."


Meer weten? Lees dan het volledige Zaanse Verhaal op www.dezaanseverhalen.nl. Of ga mee op 24 april met de wandeling.