Hij gaat lekker!
Hij gaat lekker! (Foto: aangeleverd)

Jong racetalent uit Krommenie

Vervolg voorpagina

"Nu Sem in de NK klasse uitkomt, wordt het racen een stuk serieuzer. Sem moest voor zijn racelicentie van de Koninklijke Nederlandse Auto Federatie (KNAF) eerst laten zien dat hij kon rijden en de spelregels op het circuit wist. Er was een theorie en praktijkexamen. Bij elke race gaan kart en rijder ook samen op de weegschaal om alles zo gelijk mogelijk te houden”, vertelt Yolanda.

Het mag dan serieus toegaan op het circuit, eenmaal uit de kart is er volop ruimte voor Sem en zijn medecoureurs om gewoon kind te zijn. Yolanda: “Het is zo leuk om te zien hoe je energieke kind uiterst geconcentreerd de baan opgaat. En daarna weer lekker op de step speelt met leeftijdsgenootjes. De sfeer rond het circuit is heel ontspannen. Iedereen helpt elkaar. Het karten is, los van de gouden momenten samen met zijn vader, bovendien goed voor Sem’s zelfvertrouwen.”

Sponsors

Nou klotsten de euro’s in de rijtjeswoning van de familie Lagrand echt niet tegen de plinten. En moeten er ook vier monden gevoed worden. Een nieuwe kart zelf kost zomaar 1500 euro, los van nieuwe banden, brandstof, reiskosten etc. Zijn er – los van opa en oma’s – nog sponsors die vertrouwen hebben in een kind dat al zo jong talent blijkt te hebben in de racesport?


“Ja! De werkgever van Jeffrey, Jac. de Vries Elektrotechniek uit Middenbeemster, is sponsor. En bakker Lex Brakenhoff uit Assendelft sponsort ons met allerlei lekkernijen als we een raceweekend op pad gaan. Als familie zien we de raceweekenden als gezellige uitstapjes. De een geeft z’n geld uit in één week wintersport. Wij doen dat in fases het hele raceseizoen door”, aldus Yolanda.


Wat vindt Sem het leukste en het moeilijkste aan het karten? 


“Het geluid en de wedstrijden vind ik het leukste. Goed insturen vind ik het lastigste.”


Hoe hoog schat hij zijn kansen in op het NK?


Die vraag is lastig voor Sem. Want in de F2 klasse rijd je tot je twaalf jaar bent. Hij moet het dus als rookie opnemen tegen jongens die al veel langer op dit niveau rijden. “Een plek bij de eerste tien moet er dit seizoen wel inzitten”, denkt Yolanda. Sem knikt. Aan hem zal het niet liggen.

Samen met pappa Jeffrey een slimme racestrategie doornemen.