Yvonne ten Brink, een van de muziektherapeuten van Sint Jacob.
Yvonne ten Brink, een van de muziektherapeuten van Sint Jacob. (Foto: Aangeleverd)

Kamer vol liefde bij Sint Jacob

REGIO - Muziek is een prachtig middel om woordeloos contact te maken met ouderen die moeizaam communiceren. Yvonne ten Brink, een van de muziektherapeuten van ouderenzorgorganisatie Sint Jacob ziet dit elke dag. ‘Contact maken met ouderen met gevorderde dementie kan soms een uitdaging zijn. Maar de kracht van muziek is groot en dit kan bijzondere momenten opleveren,’ aldus Yvonne. 

Yvonne deelt een van haar ervaringen: Verwonderd kijkt de bewoner naar de klankschalen die hij nooit eerder in zijn leven gezien heeft. Ik wil hem graag het geluid van de schalen laten ervaren. Misschien helpt het hem om te ontspannen. Ik sla de schalen aan in een herhalend patroon en de klanken vullen langzaam de ruimte.

Nieuwe ervaring

Na een poosje vraag ik de bewoner wat hij er van vindt. ‘Ik voel het overal, het gaat door mijn hele lichaam. Ik vind het geweldig!’, aldus de bewoner. Ik vraag of hij de schalen ook op zijn lichaam wil voelen. Hij gaat liggen en ik plaats een schaal tussen zijn voeten, op zijn buik en een kleine schaal op zijn borst. Wanneer de schalen gonzen ontspant hij, sluit zijn ogen en geeft zich over. Na 10 minuten hoor ik een diepe ademhaling. Als ik de schalen voorzichtig van zijn lichaam haal, gaan zijn ogen open. 

'Wanneer de schalen gonzen geeft hij zich over'

Stille verwondering

‘Ik heb alles gehoord en gevoeld. Zo bijzonder! Ik heb alleen maar liefde gevoeld. Die liefde voel ik door jou en door de muziek heen stromen.' Ik ga naast zijn bed zitten, leg mijn hand op zijn arm. In stille verwondering voelen we dit moment samen na.