Mahonia Japonica.
Mahonia Japonica. (Foto: aangeleverd)

Geuren

De meeste mensen hebben wel planten in de tuin die ze niet willen missen, echte favorieten. En omdat er altijd mensen zijn die planten misschien nog niet kennen, ga ik er deze keer een paar uitpikken. 

Laten we eens beginnen met geurend. In het voorjaar de Mahonia Japonica. Groenblijvend samengesteld met prachtige trossen kleine gele bloempjes. Ze geuren heerlijk en er wordt heel druk op gevlogen om de honing te halen. Vooral in de avond geuren ze extra een heerlijk en bloemig fris. Een parfum wat hier op lijkt, zou ik zeker aanschaffen. Ik loop er een extra groot rondje voor om de geur op te snuiven. De bladeren zijn wel echt stevige prikkers dus wel opletten. Na de bloei volgen prachtige trossen met blauwe bedauwde bessen die eetbaar zijn vol vitamine c. Echt lekker en gezond ook voor vogels dus. Ook geschikt voor op het noorden.

Iets later in het voorjaar kunnen we genieten van de seringen. De in het wild voorkomende zacht lila sering treffen we in de duinen en in gemeentelijk groen wel aan. In de tuinen zien we ook wel mooie donkerpaarse en witte vormen. In het algemeen zijn de soorten die dicht aan de natuurlijke soort verwant zijn de sterkste. De sering houdt van een zonnige standplaats. Seringen hebben de neiging om naast de plant op te schieten, dit opschot zal echter zelden gaan bloeien. Gewoon wegsteken dus maar. De struik is in de zomer niet spectaculair, hoewel de vorm van het blad wel sierlijk is. Wordt de struik te groot dan direct na de bloei terugsnoeien. Je kunt de vorm mooi open snoeien dan kan er licht doorheen vallen.

Dan een wat onbekendere struik de Calycanthus of meloenboom, bloeit van juni tot augustus. Frisgroen blad en donker bruinrode bloemen. De boom stelt geen hoge eisen aan de grond als er maar wat voeding in zit. Zonnig of halfschaduw als standplaats.


Als je een boom plant zorg dan voor een ruim plantgat. Minstens drie keer de omvang van de kluit, maak de grond lekker los en meng compost en voeding door elkaar. Giet water in het plantgat en zorg dat de kluit ook goed vochtig is. Verwijder alle plastic omhulsels. Alleen echte jute verteerd en kun je wel laten zitten. Plant de boom zo diep dat de bovenkant van de kluit gelijk komt met de aarde, dus niet dieper of hoger. Druk de grond enigszins aan.


Als het niet vriest, kun je prima struiken planten in je tuin. Ze vormen een mooie overgang tussen vaste planten en bomen. Als je klimmende planten wilt toepassen, is de snelgroeiende Clematis Montana een heel sterke groeier. Verkrijgbaar in roze en wit. Eén van de zeer vroeg bloeiende soort met een honingachtige zoete geur. Samen met een auberginekleurige Akebia Quinata ook een heel mooie combinatie vind ik. Veranderen kan altijd en als je een nieuwe tuin krijgt is het een extra uitdagende klus.



Tot volgende week.


Viridis