Het is weer verkiezingscampagne: tijd om te flyeren.
Het is weer verkiezingscampagne: tijd om te flyeren. (Foto: stock)

Verkiezingscampagne: tijd om te flyeren

Algemeen

NOORD - Het is weer verkiezingscampagne, tijd om te flyeren! Op het Buikslotermeerplein krijg ik een pamflet aangereikt. ,,Ik kom zelf uit Noord,’’ zegt de vrouw die het aanreikt. Is dat een pluspunt? ,,Noord voor Noord,’’ luidt haar leuze. Klinkt een beetje benepen: ons kent ons, nieuwkomers en buitenstaanders niet welkom.  

John Jansen van Galen 

Het betreft een verbond tussen Groenen, Basis en Piraten. Samen staan we sterker. Dan moet je kennelijk voor lief nemen dat de nieuwe club zich richt ‘tegen vaccinatieplicht, QR-codes, lockdowns.’  

Verdere punten: ,,De mens centraal, niet het systeem. Behoud van groen in Noord. Meer sociale huurwoningen in Noord. Voor echt duurzame en betaalbare energie. Eerlijkere (!) verdeling van welvaart. Dagelijkse boodschappen voor iedereen. Echte inspraak voor burgers. Online privacy waarborgen.’’  

Wie hogere verwachtingen aanwakkert maakt zich schuldig aan kiezersbedrog 

Daar staan eisen bij waar iedereen zich wel in kan vinden. Maar geen eisen waarover de stadsdeelcommissie ook maar iets te zeggen heeft (behalve, zijdelings, over dat behoud van groen). 

Zo versterkt deze nieuwe, uiterst linkse coalitie het fopspeengehalte van deze verkiezingen: je lokt mensen naar de stembus met de valse belofte dat ze dan iets in de melk te brokken hebben over belangrijke zaken. Dat is niet het geval. Het stadsdeel kan hooguit adviezen uitbrengen aan het gemeentebestuur dat aan de overkant van het IJ in de Stopera zetelt. Wie er hogere verwachtingen van aanwakkert, maakt zich schuldig aan kiezersbedrog.