Het gebied waar Noordkust zich wilde vestigen.
Het gebied waar Noordkust zich wilde vestigen. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Geen horeca op Oranjewerf in Nieuwendam

Algemeen

NOORD - De vele bezwaren (liefst 155) van buurtbewoners hebben effect gehad: het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord geeft namens B&W, naar aanleiding van vele bezwaren, geen vergunning voor het horecaproject Noordkust aan het eind van de Nieuwendammerdijk, bij de Oranjewerf en het Gembo-terrein. 

Door Tom Tossijn 

Het was bepaald geen dorpscafeetje wat de initiatiefnemers van de tijdelijke horecavestiging Noordkust bij het Rietland aan de IJ-oever van plan waren te bouwen: een café-restaurant van meer dan 500 m2 voor 700 gasten, een dakterras, een stadsstrand, een programmazaal, een verbindingsbrug en een entreevlonder. Aanvankelijk werd zelfs gesproken over een surfschool. De buurtbewoners – verenigd in onder andere de Stichting Noordrust – kwamen in het geweer tegen de ingrijpende verandering van een plek die, behoudens scheepsbouw en kleine bedrijvigheid op de grens tussen Nieuwendam en Schellingwoude, altijd dorps en stil is geweest. 

Parkeer- en verkeersdruk 

De argumenten van het dagelijks bestuur ondersteunen de argumenten uit de omgeving. Zo lopen buurtbewoners te hoop tegen de te verwachten grote parkeer- en verkeersdruk op een plek waar je toch al weinig auto’s kunt parkeren, ook niet in de nabijgelegen woonbuurt. Al die auto’s en fietsers zouden zich door de smalle Nieuwendammerdijk en de Monnikendammerweg moeten persen, met ’s avonds laat lawaaiig publiek. Onveiligheid en overlast van luide muziek zijn te verwachten, vrezen buurtbewoners. De buurtorganisaties tonen zich nu gelukkig met het honoreren van hun bezwaren: “Dit project past om een heleboel redenen niet in deze omgeving”. 

Het Noordse dagelijks bestuur ziet namens B&W, naar aanleiding van de vele bezwaren, alsnog weinig brood in de plannen. Zo constateren de bestuurders dat de horecavestiging in strijd is met het bestemmingsplan en leidt tot geluidsoverlast, zoals vastgesteld door de bezwarencommissie. Onduidelijk is of parkeren op het eigen terrein mogelijk is. Vooral van belang blijkt de tegenstand uit de buurt, staat in de motivatie te lezen: “Wanneer echter de omgeving (of in ieder geval de meerderheid daarvan) (…) zich daar in een aantal gevallen zelfs een fel tegenstander van toont, moet worden geconcludeerd dat er een gebrek aan draagvlak is en het belang van de initiatiefnemer niet opweegt tegen dat van de buurt”. Het hele idee van een buurtgerichte horecavoorziening is daarmee van tafel geveegd. 

Portugal 

De felle tegenstand van buurtbewoners heeft dus zin gehad, inclusief het hardnekkig opkomen voor het tijdig betrekken van bewoners waarvoor de Stadsdeelcommissie eerder pleitte. Stadsdeelcommissielid Canan Uyar (PvdA): “We zijn veel op werkbezoek geweest en zijn opgekomen voor het intensief betrekken van buurtbewoners bij de vergunningprocedure. Dat loont zich nu, want het gebrek aan draagvlak in de buurt is een belangrijk argument om de bezwaren toe te kennen. Het dagelijks bestuur heeft steken laten vallen, al was het alleen al door de enorm lange tijd die het kennelijk nodig heeft gehad, tegen de wettelijke termijnen in, voor het afhandelen van de bezwaarschriften. Maar ze hebben nu alsnog een wijs besluit genomen.”