Erna Berends.
Erna Berends. (Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Geen vergunning voor Noordkust

Het bestuur van het stadsdeel heeft besloten om geen vergunning te verlenen aan Noordkust, een horeca-initiatief aan de Oranjewerf. Het gebrek aan draagvlak in de omgeving gaf de doorslag. Bewoners in de omgeving zullen opgelucht zijn, omdat zij vreesden voor overlast. De partijen achter Noordkust zullen teleurgesteld zijn en vinden misschien dat het stadsdeel te veel meegaat in de emotie van de omgeving

Voor mij was het een lastige kwestie. Ik denk dat horeca, niet te grootschalig, best past in dit gebied. Horeca zorgt al snel voor enige overlast in de omgeving, maar zorgt tegelijkertijd voor een plek waar mensen vertier hebben. In een constant veranderende stad is het altijd balanceren tussen dergelijke belangen. Niet veel verderop werd een bestaande horecagelegenheid, Café ’t Sluisje, zo gekoesterd door de buurt, dat een groep bewoners het kocht om het niet te verliezen. Maar op het horeca-initiatief aan de Oranjewerf werden 155 bezwaren ingediend en dat belooft niet veel goeds voor de verbinding met de buurt en klandizie uit de omgeving

Met de Omgevingswet, de nieuwe wet waarvan de invoering al vaak is uitgesteld, wordt geprobeerd om de regels voor ruimtelijke projecten eenvoudiger te maken. Daarnaast wordt er van de initiatiefnemer (dat kan bijvoorbeeld een bewoner zijn die een schuur wil, een ontwikkelaar die een kavel wil bebouwen, of dus ook een horecaondernemer met een plan) verwacht dat er participatie plaatsvindt. De gemeente kan daarbij aangeven wat er verwacht wordt van een initiatiefnemer. Hoe dit er straks uitziet is afwachten.

Het goed meten en wegen van draagvlak voor een plan is best lastig. Het kan zijn dat een felle tegenstander zich het hardst roert, terwijl een zwijgende meerderheid geen bezwaren heeft. Ook is het lastig om vast te stellen of het (gebrek aan) draagvlak gebaseerd is op juiste informatie of niet. Daarnaast zijn niet alleen direct omwonenden de belanghebbenden. Maar in deze tijd, en zeker in deze stad, moeten initiatiefnemers zich richten op het gebied waar ze iets willen. Simpelweg bij de gemeente aankloppen voor toestemming voor een plan, is niet meer genoeg. Tijd en aandacht voor de leefomgeving en de bewoners in de buurt is essentieel. Met een goed plan zou het geen probleem moeten zijn om enthousiasme te vinden in de omgeving. En met een bijna goed plan kan de buurt verbeterpunten aangeven om het plan helemaal goed te maken.

Het bedrijventerrein bij de Oranjewerf kan volgens mij wel een leuk initiatief gebruiken. Meer reuring en betrokkenheid kan de leefbaarheid daar verbeteren. Maar een initiatiefnemer zal echt een band met de omgeving moeten hebben of opbouwen. En met de komst van de Omgevingswet zal dit zal steeds meer van belang zijn. Noord verandert en er is ruimte voor allerlei functies, ook horeca. Maar iedereen die iets wil starten moet beginnen met een goed gesprek met de buren. 

Erna Berends