“Het is mooi dat er veel woningen bijkomen. Maar de snelheid waarmee het gaat is moeilijk te beheersen."
“Het is mooi dat er veel woningen bijkomen. Maar de snelheid waarmee het gaat is moeilijk te beheersen." (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

‘Noord verandert sneller dan veel mensen zich realiseren’

NOORD - Weinig mensen staan dichter op de woningmarkt in Amsterdam-Noord dan Babette Peters-de Jong. De snelheid waarmee het stadsdeel verandert verbaast haar, en baart haar soms ook zorgen. “Het lijkt soms of er twee Noorden ontstaan.” 

door Peter van Lonkhuyzen

'Het is mooi dat er veel woningen bijkomen. Maar de snelheid waarmee het gaat is moeilijk te beheersen.'

Voor iemand die geld verdient met de huizenhandel is het een opmerkelijke boodschap, maar Babette Peters-de Jong heeft dubbele gevoelens bij de huidige huizenmarkt in het stadsdeel. “Het is mooi dat er veel woningen bijkomen. Maar de snelheid waarmee het gaat is moeilijk te beheersen. De bevolking van Noord verandert sneller dan veel mensen zich realiseren.” Twee decennia geleden werd Peters-de Jong verliefd op het stadsdeel, en begon een makelaarskantoor. Met haar kennis van de woningmarkt groeide ze tot een bekende Noorderling uit. Onlangs veranderde ze de naam van haar bedrijf in Peters en Partners, om onder één paraplu te brengen het met het kantoor haar man Martijn Peters. Samen beheren ze nu drie gespecialiseerde kantoren die zich op Amsterdam-Centrum, Amstelveen, Noord en Waterland richten. 

Goed opgeleid

Uit cijfers blijkt dat de woningmarkt op het kookpunt staat. De gemiddelde prijs van een woning steeg in Noord in één jaar met 70.000 euro tot boven de 500.000 euro. Net als in de rest van de stad wordt er flink overboden. Peters-de Jong maakt het dagelijks mee. “Dat er 50.000 tot 75.000 wordt overboden, vinden we nu normaal. Het lijkt bovendien steeds harder te gaan.” Door haar werk wordt Peters-de Jong dagelijks met de veranderingen in het stadsdeel geconfronteerd. Wie zijn die mensen die naar Noord komen? Peters-de Jong: “Mijn klanten komen meestal uit andere delen van Amsterdam. Expats komen ook graag naar Noord, maar hun aandeel is vergeleken met andere delen van de stad beperkt. In meerderheid gaat het om jonge gezinnen of stellen, vaak met een kinderwens. Ze zoeken rust en ruimte en de gemoedelijkheid van Noord.” Ze ziet de toekomstige bevolking gestalte krijgen. “Er zullen het komend decennium in Noord veel gezinnen wonen met goed opgeleide ouders.

'Het echte Noordse, lijkt er soms van af te gaan.'

”De aantrekkingskracht van het stadsdeel ligt voor deze groepen ook nog steeds in de betaalbaarheid. Peters-de Jong: “Als ik dat zeg, denken veel mensen in Noord misschien dat ik gek geworden ben. Want voor veel Noorderlingen zijn de huizen inmiddels onbetaalbaar. Toch kun je hier nog woningen van 75 vierkante meter voor 400.000 euro vinden. Aan de andere kant van het IJ betaal je daar al snel 6 of 7 ton voor.” 

Snelheid

De snelheid waarmee de bevolking van Noord verandert roept de vraag op hoe beheersbaar de groei is. Met de nieuwbouw in de Buiksloterham, rond Overhoeks en op andere plaatsen ontstaat een heel nieuw stadsdeel. Peters-de Jong: “Het is geweldig dat Noord ruimte biedt aan zo veel woningzoekenden. Er komen ook allerlei leuke dingen bij, zoals restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Maar de gemoedelijke en landelijke sfeer is op veel plaatsen aan het verdwijnen. Het echte Noordse, juist de reden waarom mensen voor het stadsdeel kiezen, lijkt er soms af te gaan.”

'Wat dat betreft lijken er soms twee stadsdelen te ontstaan'

Wat dat betreft lijken er soms twee stadsdelen te ontstaan. Peters-de Jong: “Aan de oostkant wordt minder gebouwd. De nostalgische uitstraling blijft beter bewaard. Aan de westkant gaan de ontwikkelingen veel sneller.” De snelheid maakt dat de groei onbeheersbaar wordt. “Van mensen die een huis kopen hoor ik soms dat ze geen plek op school voor hun kinderen kunnen vinden. De infrastructuur rond de nieuwe wijken lijkt de ontwikkelingen niet bij te kunnen benen.” 

Extreme prijsstijgingen

Bij nieuwbouwprojecten veranderen de omliggende wijken mee. Ook in Oostzaan en Landsmeer komen nu extreme prijsstijgingen voor. “Soms krijg ik te horen dat mensen het stadsdeel verlaten omdat ze zich niet meer in de sfeer thuisvoelen.” Veel klanten van Peters-de Jong zijn gecharmeerd door de typische kwaliteiten van Noord. Haar vrees is dat het juist deze kwaliteiten zijn die verdwijnen. 

'Ik hoop dat goed wordt opgelet dat de bestaande kwaliteiten niet verloren gaan.'

Wat voor Noord geldt, voegt ze toe, geldt ook elders in Amsterdam. "De hele stad verandert ongekend snel. Ik hoop dat goed wordt opgelet dat de bestaande kwaliteiten niet verloren gaan. Als een bepaalde sfeer eenmaal weg is, komt ze nooit meer terug.”

Babette Peters-De Jong