Automatisering maakt het werk van de mens slechts gemakkelijker.
Automatisering maakt het werk van de mens slechts gemakkelijker. (Foto: Adobe Stock)

De banen van de toekomst

Technologie wordt een steeds belangrijker beroep in Nederland. Dit komt door de versnelde digitalisering van de maatschappij. Wat zijn de banen van de toekomst? We vertellen het je in dit artikel.

Onder middelbaar- en hogeropgeleiden worden functies binnen technologie en ICT steeds belangrijker. Automatisering maakt het werk van de mens dus zeker niet overbodig, maar slechts gemakkelijker.  Volgens een woordvoerder van Randstad zijn er bijvoorbeeld minder mensen nodig die achter de lopende band staan, en juist meer die zorgen dat deze band draaiende blijft. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht stelt dat er in 2022 6,2% meer werkenden zullen zijn dan twee jaar geleden.

PwC stelt verder in haar rapport ‘De toekomst van werk 2030’ dat naar schatting 21% tot 35% van alle banen in Nederland geheel of gedeeltelijk zal worden geautomatiseerd. We bevinden ons in een enorme, door technologie gedreven transformatie die vrijwel elk aspect van onze samenleving beïnvloedt. Medische functies, technische beroepen, ICT, transport en logistiek, de horeca, socialmediabureaus en het onderwijs vormen de banen van de toekomst. Dit zijn de sectoren met de meeste werkgelegenheid.