In het Clarissenbolwerk mag weer een biertje of wijntje gedronken worden.
In het Clarissenbolwerk mag weer een biertje of wijntje gedronken worden. ((Foto: Rodi Media))

Einde aan alcoholverbod Clarissenbolwerk

Algemeen

ALKMAAR - Een biertje of wijntje drinken op het groen van het Clarissenbolwerk? Het mag vanaf nu weer, want de gemeente versoepelt de strenge maatregelen van afgelopen zomer en schrapt het alcoholverbod.

“De strenge maatregelen van vorig jaar hebben echt een gedragsverandering teweeg gebracht en daarom durven we het aan om te versoepelen”, licht burgemeester Anja Schouten toe. Vorig jaar veroorzaakten jongeren veel overlast op het Bolwerk. Door de gesloten horeca werd het groen langs de Singel min of meer als festivalterrein gebruikt. Met alle gevolgen van dien. In overleg met de buurt zijn toen scherpe maatregelen ingevoerd. Zo werd naast de regels die al sinds 2020 golden (geen versterkte muziek en barbecues) een alcoholverbod ingevoerd. Bovendien konden bezoekers die zich niet de regels hielden de toegang tot het park worden ontzegd. Nu gaat de gemeente zonder aanvullende maatregelen beginnen. Schouten: “We willen een levendige stad zijn en niet alles dichttimmeren met regels, maar het vertier mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid bij omwonenden; er moet balans zijn. We gaan wel city-hosts inzetten om bezoekers op de geldende regels te wijzen.” Zo blijft versterkte muziek verboden. Net als fietsen en scooteren. Picknicken mag, dus ook met alcoholische versnaperingen. 

Maatregelen op het water

De maatregelen op het water blijven gelijk aan vorig jaar. Dit betekent een geluidsverbod vanaf 20.00 uur. “Waarom geen 22.00 uur? We weten uit ervaring dat we hierdoor beter kunnen handhaven. Hoe later op de avond het wordt, hoe lastiger het is om de partygangers aan te spreken op hun gedrag. Bovendien is 20.00 uur ook een tijdstip waarop veel jonge kinderen naar bed gaan. We gaan dit jaar extra handhaven. We hebben alle huidige maatregelen met de bewoners besproken en houden alles nauwlettend in de gaten. Daar waar nodig passen we de maatregelen aan.”