De roodbonte Husumer varkens zijn een heel aaibaar ras.
De roodbonte Husumer varkens zijn een heel aaibaar ras. (Foto: Aangeleverd)

Varkens als vernieuwende landbouwmethode voor het ploegen van de grond

Algemeen

KOEDIJK - Vier Husumer biggen arriveerden vrijdag 1 april bij De Groene Oase in Koedijk. De vrijwilligers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om een vijfsterrenverblijf voor ze te maken. De varkens zullen worden ingezet als mini-landbouwmachientjes voor wroetklussen. Initiatiefneemster Inge: “Bij ons mogen de varkens van een zo natuurlijk mogelijk leven genieten. Dat houdt in dat de varkens onbeperkt de mogelijkheid hebben om buiten in de grond te wroeten, in de wei kunnen luieren en in de modder mogen rollen.”

Inge: “Met hun wroetneuzen ploegen ze een akker om zodat er niet geploegd hoeft te worden met zware landbouwmachines. Wij van de Groene Oase willen graag laten zien dat het anders kan. Hoe mooi is het dat wij deze dieren een mooi leven kunnen bieden en dat zij ons tegelijkertijd helpen om de enorme bramenstruiken onder controle te krijgen. In het middengedeelte van het zuidelijk deel laten we de bramen staan. Op de omwoelde grond kunnen we nog meer bomen en stuiken planten, wat zorgt voor nog meer diversiteit, maar het is natuurlijk ook reuze gezellig! Varkens zijn namelijk unieke wezens. Ze zijn gevoelig, slim, lief en teder, maar ook ruw en een beetje lomp. Wij hebben gekozen voor een het ras dat goed aaibaar is, zodat de varkens ook een sociale functie kunnen vervullen. Husumer varkens zijn roodbont gekleurd met een witte streep in het midden. De Husumer zeugen kunnen 250 tot 300 kilo worden en beren kunnen zelfs 350 kilo wegen.”


Steun De Groene Oase en gebruik deze QR-code om een donatie te doen.

Varkenshoeders gezocht

De Groene Oase is op zoek naar vrijwilligers voor de dagelijkse verzorging, vooral in de weekenden waarbij je kunt denken aan de volgende taken: het controleren van de omheining, het nachtverblijf voorzien van stro, de varkens bijvoeren met brokken, zorgen dat de waterbak gevuld is en natuurlijk: knuffelen en spelen met de varkens! Inge: “Ben je enthousiast en wil je helpen? We zoeken enthousiaste vrijwilligers die ns willen helpen bij bovenstaande taken. Het voeren gebeurt tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur. Maar we zijn ook op zoek naar mensen die bijvoorbeeld voedsel voor de varkens willen doneren, zoals fruit en groenten. Aanmelden kan via info@degroeneoase.eu. Bekijk onze website die al mooier en informatiever wordt: www.degroeneoase.eu. Leuk om te weten: Onze varkens worden beheerd door Boer Bernie (de Weerd) die in Recreatieschap Geestmerambacht ook zijn runderen heeft staan voor het natuurlijk beheer van het landschap.”

Meer weten? Kijk dan op www.degroeneoase.eu.