Herman Zoetendal: 'Iedere coach ervaart het als dankbaar werk, als het met de jongeren afgesproken doel is behaald.'
Herman Zoetendal: 'Iedere coach ervaart het als dankbaar werk, als het met de jongeren afgesproken doel is behaald.' (Foto: AG Heeremans Photography)

‘Jongeren een steuntje in de rug geven, dat is ons doel’

Algemeen

REGIO – Stichting Z11 Jongerencoaching bestaat dit jaar 12,5 jaar. Z11 is een ANBI-stichting zonder winstmerk, die zich ten doel heeft gesteld om jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 jaar tijdelijk te ondersteunen op die momenten dat ze het zo moeilijk hebben. “Z11 jongerencoaching is helaas nog te onbekend bij jongeren, ouders en scholen”, zegt Herman Zoetendal, projectleider.

Z11 Jongerencoaching een van de goede doelen van HHW Cityrun 2022

“Daarom is het belangrijk om meer naar buiten te treden en meer bekendheid krijgen. We zijn trots dat we tot goed doel zijn gekozen door JCI Heerhugowaard, de organisatie van de Heerhugowaard Cityrun. Met het geld dat we krijgen kunnen we werken aan onze bekendheid en zullen bijvoorbeeld een professionele promotievideo laten maken over Z11 en de website geheel laten vernieuwen, zodat nog meer jongeren, ouders en scholen de weg naar ons weten te vinden.”

Coronacrisis

In de afgelopen twee jaar, tijdens de coronacrisis, hebben veel jongeren het heel zwaar gehad. De sluiting van de horeca, sportclubs en scholen heeft een grote impact gehad. Herman: “Je ziet het niet altijd dat het niet goed gaat, maar daarin schuilt juist het gevaar. Ook negatief is de invloed van sociaal media op het welzijn van jongeren. Dit alles bij elkaar kan dit verstrekkende gevolgen hebben.’”

Intakegesprek

Jongeren die zijn aangemeld bij Z11 - door de ouders, school of door zichzelf - ontvangen een uitnodiging voor een eerste gesprek. Herman: “We hebben naast onze 35 jongerencoaches tevens drie zeer ervaren intakers. Zij hebben als eerste contact met de jongere en maken van het gesprek een verslag dat ik dan op mijn bureau krijg. Dan ga ik kijken welke coach het beste bij die jongere past. Als er een klik is dan wordt de jongere gekoppeld aan de coach.’’

Tweedaagse training

Z11 werkt met zorgvuldig geselecteerde en getrainde vrijwillige jongerencoaches die belangeloos hun tijd en energie geven aan jongeren met een ondersteuningsvraag. “De gesprekken kunnen bij de jongeren thuis plaatsvinden, op school of ergens in een buurthuis. Wij zijn echter geen hulpverleners, maar met goede gesprekken ondersteunen we de jongeren.”

Subsidie

Z11 heeft in de loop der jaren honderden jongeren ondersteund en begeleid naar een diploma of een meer stabiel welzijn. “De jongerencoaches begeleiden de jongeren in principe voor maximaal een jaar”, legt Herman uit. “De jongeren die in aanmerking komen moeten in gemeente Alkmaar of Dijk en Waard wonen of naar school gaan. De begeleiding van een jongere door onze coaches is voor de jongere of ouders geheel kosteloos.”

Hulpvragen

De hulpvragen van de jongeren betreffen onder meer problemen met stress, negatief zelfbeeld, eenzaamheid, angsten, vrienden maken of neerslachtigheid. “Maar er zijn nog veel meer zaken waar onze coaches de jongeren mee kunnen ondersteunen”, weet Herman. De coaches krijgen, nadat ze de selectieprocedure zijn doorgekomen, een tweedaagse training die ze moeten volgen om als coach aan de slag te mogen.

Dankbaar werk

Het hangt van het probleem af, maar een coachingtraject kan maximaal een jaar duren. Herman: “Meestal is het wat korter. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan het langer dan een jaar duren. Het belangrijkste is dat de jongere van zijn of haar probleem af is. Nogmaals, het luisterend oor is belangrijk en we pakken elk gesprek zeer zorgvuldig aan. Iedere coach ervaart dit als dankbaar werk, als het met de jongere afgesproken coachdoel is behaald!”

Meer weten? Kijk op z11jongerencoaching.nu.