(l-r) Niels van der Busse, Afra Ouwerkerk, Marion van Gend, Tineke van Baar en Susan van Kampen.
(l-r) Niels van der Busse, Afra Ouwerkerk, Marion van Gend, Tineke van Baar en Susan van Kampen. (Foto: Marije Olsthoorn)

Vitaliteitsmarkt houdt ouderen op de been

ALKMAAR - Door de vergrijzing en de trend om langer zelfstandig te wonen, neemt het aantal valongevallen bij ouderen sterk toe. Jaar op jaar overlijden per dag tien mensen als gevolg van een val. Daarom organiseert de werkgroep Ouderen in Balans een vitaliteitsmarkt op woensdag 13 april van 14:00 tot 17:00 uur. Locatie: Hofstaete aan Daalmeereiland 40. 

Het aantal valongevallen bij ouderen sterk toe


“Ons doel is dat bezoekers aan het einde van de markt een overzicht hebben van welke aspecten een rol spelen bij valrisico en wat je eraan kan doen. We hopen de mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen om het vallen te voorkomen”, aldus Afra Ouwerkerk, lid van de werkgroep.

Beweegcapaciteiten en -vaardigheden spelen in veel gevallen een rol bij het vallen en zijn al dan niet negatief beïnvloed door aandoeningen. Maar ook afname van spiermassa en verslechtering van voedingsstatus, bijwerkingen van specifieke medicatie, inrichting van huis en omgeving, visuele beperkingen, duizeligheid en cognitie kunnen meespelen. De organisatie streeft ernaar dat alle facetten op de markt vertegenwoordigd zijn. 

Overeind

Ouderen die nu en in de toekomst overeind willen blijven wordt geadviseerd om de Vitaliteitsmarkt ‘Zo blijft Alkmaar Noord overeind' te bezoeken. Ieder is welkom in De Hofstaete.