Afbeelding
Foto: Lucas Zimmerman

Onze panden geprezen

Er wordt heel wat gesloopt, gebouwd, verbouwd en geklust in Alkmaar. Ontwerpers, aannemers en projectontwikkelaars hebben het er maar druk mee. We zijn een nijver volkje, onze hele geschiedenis lang.

De Historische Vereniging Alkmaar is nauw verbonden met die veranderingen. Voor de eenvoudige klusser is er de Monumentenloods waar historisch bouwmateriaal voor een zacht prijsje te koop is. (Ver)bouwingsplannen in en aan historisch Alkmaar worden ook voorgelegd aan onze commissie Pre-advies. Onze commissie Ruimte kijkt naar oude wijken en ruimtelijke historische structuren.

Maar dan komt de klap op de vuurpijl: Alle gerealiseerde architectonische inspanningen worden tweejaarlijks beoordeeld en kunnen worden genomineerd voor de Puienprijs. De Puienprijscommissie van de HVA stelde een aantal richtinggevende criteria op. De belangrijkste is de vraag of het gebouw in de historische omgeving past. Wordt de ruimtelijke en historische kwaliteit daardoor verbeterd?

Vier categorieën panden worden beoordeeld, u kunt de genomineerden op onze website specifiek terugzien. De categorieën zijn:

Zakelijk historische panden, Zakelijk nieuwe panden, Woningen historische panden en Woningen nieuwe panden. De Publieksprijs is de keuze van het publiek, uiteraard, dat (nog steeds) via onze website kan stemmen. Bijna 900 mensen hebben dit al gedaan!

De Puienprijzen 2021 worden – u begrijpt, iéts verlaat van vanwege corona - uitgereikt op 7 april a.s. in wijkcentrum Overdie. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

In 2023 worden de volgende puienprijzen alweer uitgegeven. Wie zullen dan de genomineerden zijn? 

Jos Stroomer, HVA