Bibliotheek Hoorn biedt dit voorjaar de zesweekse cursus 'Digivaardig' aan.
Bibliotheek Hoorn biedt dit voorjaar de zesweekse cursus 'Digivaardig' aan. Foto: aangeleverd

Digitaal up-to-date met bibliotheek Hoorn

Algemeen

HOORN - Het is nogal wat tegenwoordig om digitaal up-to-date te blijven. Hoe digitaler we worden, hoe belangrijker het is om bij te blijven. Denk hierbij aan het goed en beveiligen van accounts en apparaten en veilig online aankopen doen. Maar ook het herkennen van zogenaamde deepfakes en phishing. Naast het updaten van software, hebben wij zelf soms ook een digitale update nodig. Daarom biedt de Bibliotheek Hoorn dit voorjaar de zesweekse cursus ‘Digivaardig’ weer aan.

De cursus is verdeeld in zes themasessies van een uur, te weten veiligheid, phishing, nepnieuws, online winkelen, online privacy en digitaal welzijn. ‘Praktisch en toegankelijk, dat is hoe we elk thema aanbieden”, aldus cursusleider Mariska van de Kamer. “We willen dat iedereen direct ermee aan de slag kan en zich daadwerkelijk vaardiger voelt. Dat doen we door de theorie te koppelen aan de praktijk. Bijvoorbeeld bij phishing hebben we het niet alleen over hoe je het herkent, maar bespreken we ook veel voorbeelden. Want vaak is het herkennen toch lastiger dan het lijkt. En bij veiligheid hebben we het niet alleen over sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie, maar vooral ook over hoe je dat instelt. Zo kunnen deelnemers tijdens de sessie direct tweestapsverificatie aanzetten in WhatsApp en controleren of hun e-mailadres voorkomt in een datalek.”

De cursus Digivaardig begint vrijdag 8 april en bestaat uit zes wekelijkse sessies van een uur. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekhoorn.nl/digivaardig .