Op Witte Donderdag klinkt de Johannes-Passion weer in de Oosterkerk in Hoorn.
Op Witte Donderdag klinkt de Johannes-Passion weer in de Oosterkerk in Hoorn. (Foto: aangeleverd)

Soli Deo Gloria pakt haar traditie weer op

HOORN - Zoals de MattheĆ¼s-Passion van Bach hoort bij Naarden en het Amsterdamse Concertgebouw, zo hoort zijn Johannes-Passion bij Hoorn. Donderdag 14 april om 20.00 uur voert oratoriumvereniging Soli Deo Gloria voor de 44e keer deze passie uit in de Oosterkerk in Hoorn. Een traditie die inmiddels tot het cultureel erfgoed van Hoorn gerekend mag worden. Aanvankelijk werd ieder jaar op Witte Donderdag deze passie in de Oosterkerk uitgevoerd, de laatste jaren werd het, vanwege beperkter financiĆ«le middelen, een tweejaarlijkse traditie.

In 2018 bracht Soli de Johannes-Passion voor de laatste keer ten gehore. Daarna was het vanaf 2020: hoopvol repeteren voor de volgende uitvoering en vervolgens toch het concert weer moeten afblazen vanwege coronamaatregelen. Maar dit jaar kan weer als vanouds op Witte Donderdag deze prachtige muziek in de Oosterkerk klinken. De Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes, gecomponeerd in 1724. 

Soli Deo Gloria staat onder leiding van Marcel Joosen en wordt begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum. De tenor Jan-Willem Schaafsma neemt de rol van Evangelist en de tenoraria's voor zijn rekening. De bas Hans Christian Hinz vertolkt de rol van Christus. Daarnaast soleren de sopraan Hanneke de Wit, de alt Eske Tibben en de bas Frans Fiselier.

Voorverkoop toegangskaarten via www.solideogloria-hoorn.nl . Toegangskaarten zijn ook op de avond van het concert in de kerk verkrijgbaar vanaf 19.15 uur.