Achter deze gevel speelde zich van alles af...
Achter deze gevel speelde zich van alles af... (Foto: aangeleverd)

'Wij moeten jou in de gaten houden mannetje'

ZAANSTREEK - Koos van der Woude kwam op 11 oktober 1965 als 20-jarige knaap als monteur in dienst bij de productiebedrijven van Albert Heijn. Dat werk deed hij tot de verhuizing in 1993. Het leverde hem veel mooie verhalen op die de inmiddels 76-jarige Zaandammer heeft opgeschreven. In het Zaans Stadsblad publiceren we zijn mooiste pennenvruchten in deze nieuwe rubriek 'Uit de fabriek geklapt'. 

Na een paar koude winters op scheepswerf de Uitkomst aan de Gerrit Bolkade, was het een aantrekkelijk vooruitzicht om nu in een warme ruimte te werken. De fabrieksmedewerkers kwamen binnen door de oude ingang aan de Oostzijde in Zaandam. In een klein hokje op een pallet zat de portier. Hij vertelde me dat aan de wand rekken met prikkaarten hingen. Hierop werd het begin en einde van je werktijd gestempeld. Daarnaast hing voor de technisch dienst ook een bord met messing penningen aan haakjes. Daarop was je fabrieksnummer geslagen en kon je gereedschap lenen in het magazijn; mijn nummer was 110. 

Prikkaarten

Op een avond toen ik storingsdienst had, heb ik de prikkaarten en penningen op andere plekken gehangen. Dat leverde in de ochtend een aardige chaos op. Na een stevige berisping zei mijn chef Jo Klitsie: “Wij moeten jou in de gaten houden mannetje”.

'Wij monteurs stonden schaapachtig te kijken en wasten onze handen in onschuld' 

Boven de deur van de werkplaats ingang, werd soms een emmer water op scherp geplaats, zodanig dat als de deur open ging je een koude douche kreeg. Op een dag passeerde Hoofdchef Freek de Vries medewerker Ben Butter van de TD, die net op dat moment naar binnen wilde gaan. Voor hem was het natte pak bedoeld. 

Het was te laat om deze fout te herstellen, dus kreeg de Hoofdchef tot zijn grote verbazing en schrik de emmer koud water over zich heen. Wij monteurs stonden schaapachtig te kijken en wasten onze handen in onschuld.

Theetijd

Met theetijd kwam een collega haastig de werkplaats inlopen en rolde er plots een fles wijn over de grond, die viel uit zijn broekspijp. Op het juiste moment tikte hij de fles aan die onder de werkbank rolde waarop wij thee zaten te drinken. Op een enkeling na was niemand getuige van het voorval, want dan konden de druiven wel eens heel zuur zijn.