Huurders in de Maasstraat hebben direct lagere woninglasten dankzij de megabatterij.
Huurders in de Maasstraat hebben direct lagere woninglasten dankzij de megabatterij. (Foto: Google Maps)

Batterijopslag voor zonnepanelen

Algemeen

ALKMAAR - Aan de Maasstraat in Alkmaar is een succesvolle pilot met opslag van zonne-energie in batterijen geweest. Hierdoor besparen de huurders direct op hun woonlasten.

Grote batterij

De overtollige energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen wordt opgeslagen in een grote batterij. Zonder batterij zou de energie teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Door de energie op te slaan in een slim batterijsysteem, blijft de zelf opgewekte stroom beschikbaar voor de bewoners op het moment dat dit het hardst nodig is, zoals bij het gebruik van de liften in de ochtend en ’s avonds. 

Duizenden euro’s

Kennemer Wonen heeft de innovatie toegepast in samenwerking met het bedrijf Iwell. De pilot werd gedaan in de Maasstraat en in een woningcomplex in Castricum. De batterijen samen hebben in een jaar een besparing van ruim € 5.000 opgeleverd. Daarvan profiteren de huurders gelijk van door lagere servicekosten.

Zelfvoorzienend

Dankzij de koppeling van de batterij aan de zonnepanelen wordt 65% van alle opgewekte zonnestroom gebruikt in het complex. Zonder batterij zou dit ongeveer 20% zijn. 

Michiel van Baarsen van Kennemer Wonen: “Door de batterijopslag kan een woning of blok woningen voor een belangrijk deel zelfvoorzienend worden. Aankomend jaar zullen we nog vijf batterijopslagen plaatsen bij woongebouwen die momenteel een hoog energieverbruik hebben.”

Afbeelding