Net als bij de Kuip was er deze week een staking drive-thru bij het AFAS Stadion.
Net als bij de Kuip was er deze week een staking drive-thru bij het AFAS Stadion. (Foto: FNV Metaal)

Metaalsector staakt in Alkmaar

Algemeen

REGIO - Werknemers in de metaal & techniek staken vandaag in Alkmaar. Zij hebben een stakingsoproep gekregen van FNV. Bij het AFAS Stadion was een stakingsstraat ingericht voor heel Noord-Holland.

In de staking drive-thru kunnen de actievoerders zich registreren voor de 24-uurs staking. Dit is de tweede keer binnen vijf weken dat er een staking van de metaalsector plaatsvindt in Noord-Holland. 

Estafettestaking in Nederland

De actievoerders en de werknemersbonden eisen met stakingacties in heel Nederland een goede CAO. Het overleg voor een nieuwe CAO is vastgelopen. Daarom hebben FNV Metaal samen met CNV Vakmensen en De Unie een derde estafette 24-uurs stakingen georganiseerd voor de harde werkers in Metaal en Techniek sectoren.  

Verslechtering door nieuwe CAO

De bonden stellen dat werkgevers een nieuwe cao hebben voorgesteld, waarin de situatie van werknemers verslechtert. En dat terwijl vakmensen schaars zijn en werk er in overvloed is. Ook bieden werkgevers maar 1,4% gemiddeld aan loonsverhoging. FNV eist dat de verhoging minstens 5% is. Ook wil de bond een ‘Zware beroepenregeling’, waarbij ouderen drie jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken. 

Fatsoenlijk cao

FNV Metaal regiobestuurder Peter Reniers: ‘Er is al drie maanden geen nieuwe cao, en werkgevers willen maar niet inzien dat de sector er daardoor zorgelijk bij ligt! De knoop wil bij de werkgevers kennelijk maar niet uit de oren. Daarom gaan wij onverminderd door met acties totdat er een fatsoenlijke cao ligt voor zo’n 320.000 werknemers.’