Maria Barnas (1973) is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar.
Maria Barnas (1973) is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

Veelzijdig kunstenaar Barnas is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar

Algemeen

ALKMAAR - Maria Barnas is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar. Dit maakte het Alkmaarse college vrijdagmiddag bekend. 

De in Hoorn geboren Barnas is niet alleen schrijver, maar ook dichter en beeldend kunstenaar. Voor haar werk als dichter ontving ze meerdere prijzen. Vanuit haar huidige woonplaats Bergen wil zij zich inzetten om poëzie meer zichtbaar te maken in Alkmaar. 

In haar rol als stadsdichter wordt verwacht dat zij minimaal vijf keer per jaar een gedicht voor Alkmaar creëert, gedichten voordraagt aan publiek en ook op andere manieren actief betrokken is bij de samenleving.

Spoken word

Barnas schrijft voor NRC Handelsblad over poëzie. Daarnaast is ze redacteur van literair tijdschrift De Gids. Ze kijkt uit naar haar nieuwe rol: “Ik verheug me erop poëzie in Alkmaar zichtbaarder te maken. Bijvoorbeeld door optredens te organiseren met dichters, waartoe ik ook rappers en spoken word artiesten reken. En ook door te kijken naar hoe gedichten een meer maatschappelijke rol kunnen spelen: op scholen, in de bibliotheek en bijvoorbeeld in het te openen asielzoekerscentrum.” Barnas denk buiten de kaders: “Ik wil op zoek gaan naar onverwachte plekken om poëzie te laten opduiken. Alle suggesties zijn welkom!”