Het was eindelijk weer gezellig druk in de Langestraat.
Het was eindelijk weer gezellig druk in de Langestraat. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ouderwets gezellig in Langestraat

Algemeen

ALKMAAR - Het was zaterdagmiddag weer ouderwets gezellig in de Langestraat, want het mocht weer. Zou er eerst alleen op afspraak geshopt mogen worden, na de persconferentie van vrijdagavond kon iedereen zonder afspraak naar hartelust winkelen. Dat leverde vooral veel vrolijke gezichten op in Alkmaars bekendste winkelstraat.

“Dit is toch wat je wil”, zegt Marije, die samen met haar dochter Mirthe kleding wil ‘scoren’. “Het heeft allemaal veel te lang geduurd en onbegrijpelijk dat wij als enige land op slot waren. Gelukkig mogen we weer, al vind ik heel sneu voor de horeca.” Die moet - net als kunst-, cultuur- en evenementensector - vooralsnog op een houtje bijten. De beslissing over deze branches is op 25 januari te verwachten. 

Donderdag 13 januari stuurden zestien burgemeesters van Noord-Holland Noord een open brief naar het kabinet om meer mogelijk te maken en perspectief te bieden voor ondernemers, winkeliers, horeca en inwoners. Na de persconferentie laten de burgemeester in een statement onder meer weten: “We willen een snelle heroverweging” en “Wij hadden gehoopt op meer”. “We wensen en gaan ervan uit dat er een snelle heroverweging door het kabinet komt, zodat horeca en cultuur ook mogelijkheden krijgen om veilig open te gaan.” Verder laten ze weten zich aan de landelijke regelgeving te houden: “Wat niet mag, dat mag niet. Zo eenvoudig is het en van ons als burgemeesters mag worden verwacht dat wij de landelijke regelgeving naleven, volgen en zo nodig handhaven. Wij handhaven niet om het handhaven. Gezond verstand en de menselijke maat zijn onze eerste uitgangspunten. Het gesprek aangaan is altijd onze eerste stap.”