Zoeff 1982: al veertig jaar lekker bewegen op de zaterdagochtend.
Zoeff 1982: al veertig jaar lekker bewegen op de zaterdagochtend. (Foto's: Zoeff)

IJsclub Zoeff: al 40 jaar schaatsen met hazen en konijnen

Algemeen

ALKMAAR - Iedere zaterdag vind je ze op IJsbaan de Meent, al veertig jaar lang, élke week. De enthousiaste leden en net-zo-enthousiaste vrijwilligers van Zoeff. De hazen (naar Zoef de Haas) pakken soms best wat snelheid, en de konijnen, die doen lekker rustig aan. Dit jaar viert Zoeff haar 40-jarig jubileum met een mooi fotoboek.

Door: Loen van Gulick

Zoeff is een G-schaatsvereniging voor mensen met een beperking, van jong tot oud. Voor de leden is de zaterdagochtend vanzelfsprekend een heerlijk moment van de week, waar vanaf maandag al reikhalzend naar wordt uitgekeken. Lekker bewegen, samen zijn, jezelf ontwikkelen. En er wordt heel wat gelachen. Bijvoorbeeld als iemand die nooit valt, opeens met zijn billen op het ijs terecht komt; hilariteit gegarandeerd. 

Houten schaatsen

Veertig jaar is best een lange tijd. Voorzitter Hans Wapenaar en voormalig voorzitter Ton Rombout spitten oude fotoboeken door, op zoek naar goede foto’s voor een mooi jubileumboek. Hans: “Het is toch bijzonder dat je op foto’s ziet dat we eigenlijk al veertig jaar precies hetzelfde doen; de lessen hebben nog steeds dezelfde opbouw. Eerst een warming up, dan rondjes rijden, en daarna werken aan de techniek. De houten schaatsen zijn wel verleden tijd, maar de techniek; die is niet zoveel veranderd. Het blijft een technisch uitdagende sport.”

Tekst gaat door onder de afbeelding>>

Zoeff 1982: De spelletjes die toen leuk waren, zijn dat nog steeds! 

Valbeweging

Schaatsen is in essentie een valbeweging. Onbewust ben je continu bezig je eigen val op te vangen. Voor sommige mensen in deze doelgroep is dat een uitdaging, omdat ze zich verzetten tegen het vallen. “Of zit dat meer in onze hoofden?” vraagt Ton zich hardop af. Hans: “Het is de bedoeling dat ze zelf opstaan na het vallen.” Ton: “Daardoor hebben ze meteen de balans weer te pakken. Als ze steunend op een begeleider omhoog komen, vallen ze daarna opnieuw. En zelf opstaan is goed voor het zelfvertrouwen. Het is een boost voor hun eigenwaarde.”


Zoeff 2021: de vrijwilligers van Zoeff kijken net zozeer uit naar de zaterdag als de leden. 

Rekje

Nieuwe leden starten met een rekje, het is even zoeken naar de balans op de ijzers. En hoewel ze altijd zo snel mogelijk werken naar schaatsen zonder een rekje, komen sommigen er nooit vanaf. En dat is ook niet erg. Hans: “Onze club bestaat 40 jaar, dat betekent dat sommige leden ook al wat ouder worden. Annemiek en Jurgen zijn al lid vanaf het eerste uur! ‘Tja, dan wordt je soms wat sneller moe.’” 

Het genieten is er niet minder om. Zeker bij de hoogtepunten van het jaar. De Elfstedentocht, gewoon op IJsbaan de Meent, inclusief het klunen en het halen van de stempels. En natuurlijk het jaarlijkse bezoek van Sinterklaas. Iedereen is dan hartstikke nerveus, en jong en oud zingt mee uit volle borst. 

Kat en muis

Ook onder de spelletjes zijn er een aantal gouden ouden, dat blijven succesnummers. Bijvoorbeeld het kat en muisspel, het ijsbowlen, het overgooien met een bal. De hazen zijn dol op een spannende estafette. Bij kleurenbingo moet iedereen zo snel mogelijk een bepaald vak in schaatsen. Een tegenvaller voor de allerlaatste? Helemaal niet, want die wordt door de anderen hartelijk gefeliciteerd en verwelkomd in het vak! Hans: “Bij een spel als bowlen, is de concentratie op de stok. En hé, dan gaat het schaatsen ongemerkt harstikke goed. Soms helpt het om even iets minder bezig te zijn, met wat mogelijk verkeerd kan gaan,” licht hij het spel toe met een verkapte levensles. 

Er is bij Zoeff ruimte voor nieuwe leden. Interesse in het fotoboek? Mail naar secretaris.zoeff.aijc@gmail.com 


Zoef 2021: Bij Zoeff kan jong tot oud zichzelf zijn en vrij bewegen op ieder niveau.