Freek Brondsema in 1967 (bron: boek Den Helder jaren zestig deel 2 in voorbereiding)
Freek Brondsema in 1967 (bron: boek Den Helder jaren zestig deel 2 in voorbereiding) (Foto: aangeleverd)

Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Cultuur


DEN HELDER - Op 27 juni 1967 vierde Freek Brondsema zijn 65ste verjaardag. Dat betekende voor hem en zijn vele klanten, dat hij van zijn pensioen ging genieten. Eerst wou hij doorgaan met venten, maar bij nader inzien besloot hij per 1 juli 1967 te stoppen, want vooral ’s winters werd het hem weleens te veel. Brondsema kon terug zien op een welbesteed leven. Hij had vele vrienden gemaakt, had een opgeruimd karakter en was altijd in voor een praatje. Niet alleen kenden zijn collega-melkslijters hem, muziekvereniging Winnubst genoot al jaren van zijn baspartijen. In 1923 begon Freek een zuivelhandel in de Middenstraat in de Ouwe Helder. Van ‘s morgens vroeg tot zes uur in de avond verkocht hij melk en zuivelproducten aan de deur. De sloop van het oude deel van Den Helder in de Tweede Wereldoorlog trof ook zijn zaak. Hij stelde alles in het werk een ander pand te betrekken. Uiteindelijk bood een minuscuul winkeltje in de Lombokstraat uitkomst. Het waren barre tijden en na de oorlog had Brondsema nog slechts zeven klanten over. Maar hij gaf niet op, kwam terug en opende in 1948 een nieuwe zaak in de De LaReystraat. Een Nieuwedieper, die hem hielp bij het bezorgen van de melkproducten vertelt in het eerste uur van Nostalgia op boeiende wijze over de persoon Freek Brondsema.

In het tweede uur een afgelopen maandag opgenomen vraaggesprek met Marcel Klappers. Hij is vrij lang werkzaam geweest op de röntgenafdeling van het Gemini ziekenhuis. Verder is hij de oprichter van de plaatselijke afdeling van de modelspoorvereniging waar hij na als erevoorzitter graag over vertelt.

Eveneens vond begin deze week een ontmoeting plaats met Jan Karsten uit de Duinroosstraat. Samen met Jan den IJzerman, beiden lid van de Helderse Micro Voetbal Vereniging vestigden zij in januari 1982 een record microvoetbal. Beiden speelden een marathonwedstrijd die 24 uur duurde. Dit duel werd met 141-94 door Karsten gewonnen. Men startte op 16 januari 1982 om 10.00 uur met deze recordpoging In de kantine van H. en O in het kleindierencentrum aan de Sportlaan. Met gemiddeld een kwartiertje per uur rust bereikte men het gestelde doel.

Uitzending: zondag 23 januari van 12.05 tot 15.00 uur.

Jan Karsten in 1973 al actief speler Microvoetbal.