De bestuursleden van De Zonnebloem hebben regelmatig overleg.
De bestuursleden van De Zonnebloem hebben regelmatig overleg. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

'Onze vrijwilligers brengen een stukje van de wereld bij de mensen'

Vervolg van de voorpagina.

De enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking (jong en oud) en dan met name voor diegenen die dreigen te vereenzamen. De Zonnebloem biedt een luisterend oor, gezelschap en leuke uitjes. Dit levert vele mensen waardevolle momenten op die diep worden gekoesterd.

Vrijwilligers

Voor al deze activiteiten doet De Zonnebloem sinds jaar en dag een beroep op vrijwilligers. Wietske Alberink: "De uitvoerbaarheid van activiteiten hangt af van de kwaliteit van vrijwilligers. Zijn de vrijwilligers - zoals in ons geval - iets ouder, dan hebben ze soms niet meer de kracht om een rolstoel te duwen. Daarom zoeken we meer jonge vrijwilligers om ook in de toekomst ons werk te kunnen voortzetten." Voorzitter Elly Oud: "Dat neemt niet weg dat álle vrijwilligers van harte welkom zijn, want iedereen beschikt over zijn eigen kwaliteiten. We hebben ze ook nodig voor een huisbezoek en gezellig praatje. Dat is voor eenzame mensen ook heel belangrijk." 

'Het zorgen zit in je, of het zit niet in je'

De criteria waaraan nieuwe vrijwilligers dienen te voldoen bestaan volgens Roelie van der Vliet op de eerste plaats uit affiniteit met (oudere) mensen. "Daarnaast is het belangrijk dat je je voor honderd procent wil inzetten voor mensen. Als iemand zich aanmeldt houd ik een voorgesprek met vragen als: 'Wat verwacht je van ons' en dan vertel ik wat wíj ze kunnen bieden. Ook vraag ik hen naar eventuele kwaliteiten om ze zo goed mogelijk te kunnen matchen met onze gasten." Elly Oud: "Voor onze vrijwilligers geldt: het zorgen zit in je, of het zit niet in je. Dat zorgen geef je door." Wietske Alberink vult aan: "Als vrijwilliger breng je ook een stukje van de wereld bij de mensen. Overigens kunnen we naast onze vrijwilligers die zorgkwaliteiten bezitten, ook mensen met bestuurlijke kwaliteiten gebruiken." Roelie van der Vliet: "Het is heel dankbaar werk, want je kunt echt iets betekenen voor iemand." 

Activiteiten

De activiteiten die De Zonnebloem normaliter aanbiedt houden het midden tussen huisbezoeken, wandelen, winkelen, een terrasje pakken of een gezellig samenzijn onder het genot van een lunch. Ook een bloemetje of andere attentie wordt zo nu en dan aan gasten uitgedeeld. De benodigde financiën voor dit alles worden onder meer binnengebracht dankzij de jaarlijkse lotenverkoop door de vrijwilligers, giften van de kerken, de jaarlijkse RaboClubsupport en overige sponsorbijdragen c.q. legaten. "De begroting is momenteel rond, maar het is weleens lastig", zegt Elly Oud. "We willen een heleboel, maar het kan niet altijd. We zijn en blijven afhankelijk van giften." 

Corona

Het mag duidelijk zijn dat ook De Zonnebloem te maken heeft met beperkingen naar aanleiding van het coronavirus. Elly Oud: "Uitjes als een gezellige middag in de kerk met livemuziek, een stampottenmiddag, een bezoek naar de Hortus in Den Helder of tochtjes met de boot of boemeltrein zitten er al twee jaar niet in. Dat is heel jammer want de eenzaamheid in deze coronatijden is groter dan ooit. Deze uitjes worden door onze gasten heel erg gewaardeerd. De mensen kijken daar echt naar uit. Uiteraard gaan de huisbezoeken en kleinschalige uitjes als een rondje wandelen of even winkelen wel gewoon door met inachtneming van de regels." 

Aan het eind van het jaar bestaat De Zonnebloem afdeling Julianadorp 40 jaar. "Dit willen we graag vieren, maar dan wel graag met een goede toekomst, zodat we terecht kunnen zeggen ...en nog vele jaren", aldus de dames die echt hopen op meer aanwas van (jonge) vrijwilligers. 

Behoefte

De leeftijd van veel vrijwilligers is 70+; een aantal van hen wil afbouwen en neemt geen nieuwe taken meer aan. Ook nieuwe gasten zijn van harte welkom. Voor mensen met een lichamelijke beperking en met behoefte aan gezelschap en/of een uitje biedt De Zonnebloem in Julianadorp nog steeds, ook in coronatijd, mogelijkheden aan. Kom vrijblijvend kennismaken en neem contact op met Roelie van der Vliet, 0223-642730 of met voorzitter Elly Oud via 0223-643311. 

Zie voor meer informatie: www.zonnebloem.nl.