Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Regelmatige oogcontrole net zo belangrijk als tandartsbezoek

JULIANADORP/HIPPOLYTUSHOEF - Oogproblemen komen steeds vaker voor. Een regelmatige oogcontrole kan blindheid en slechtziendheid in meer dan 70 procent van de gevallen voorkomen. Rapper Diggy Dex heeft het eerste exemplaar van de Libelle-bijlage over ogen in het NEMO Science Museum gekregen. De rapper kampt zelf met de oogziekte retinoschisis en deelt zijn verhaal in de speciale uitgave van het Oogfonds en de Oogvereniging. Hun advies: “Neem ogen niet voor lief en controleer ze regelmatig!”

”Kan ik blijven autorijden? Kan ik mijn werk blijven doen? Dat zijn de grootste angsten van mensen met een oogziekte. Hoe confronterend ook, we moeten écht alert zijn als het om onze ogen gaat.”

Schrikbarend

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen ernstig zichtverlies. Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt dit aantal schrikbarend toe. Vroege diagnose van oogaandoeningen vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk.

Sinds kort werkt Van Dijk Optiek samen met drie big geregistreerde optometristen. "Wij maken een foto van het netvlies (achterkant van het oog) en onderzoeken de voorzijde van het oog en we meten de oogdruk. De foto en de bevindingen van het oog sturen we naar de optometrist en die beoordeelt de foto. Zo weten we zeker dat het oog gezond is en hopelijk gezond blijft. En mocht er onverhoopt toch iets aan de hand zijn kunnen we je gericht doorverwijzen met een compleet rapport naar de oogarts."

Leefstijl

Voorkom zichtverlies en check ogen regelmatig op alarmsignalen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld! Komen er oogaandoeningen in de familie voor? Heeft men diabetes, een bril sterker dan –6 of een leeftijd boven de 40 jaar? Een oogcontrole bij Van Dijk Optiek door middel van een foto van het netvlies welke beoordeeld wordt door een BIG geregistreerde Optometrist of een verwijzing naar de oogarts is dan noodzakelijk. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl een grotere invloed op de ooggezondheid heeft dan werd gedacht. Beweging, voeding, buiten zijn en het beschermen van de ogen (UV, vuurwerk, tijdens het klussen, schermgebruik) zijn als verzorging net zo belangrijk als het dagelijks poetsen van tanden! Signalen van een oogziekte, een gratis test om te checken of er verhoogd risico is op oogziektes of bij wie je terecht kunt voor een oogcontrole is te vinden op: www.liefvoorjeogen.nl.


Zie ook Van Dijk Optiek: https://www.vandijkoptiekjulianadorp.nl