Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

150 jaar Wijkermeerpolder

Beverwijk is een veelzijdige en interessante gemeente met industrie, haven, strand en polder. De industrie en het toerisme in Wijk aan Zee staan de laatste jaren volop in de belangstelling. Over de polder horen we ondanks de strenger wordende wet- en regelgeving en de stikstofcrisis minder.

In deze polder wonen en werken agrariërs hard aan onze voedselvoorziening. Dit is dus ook een belangrijke groep ondernemers die we moeten koesteren. Toch vallen de agrariërs niet op bij de gemeente Beverwijk. 

Wat is een ondernemer zonder snel Internet?

Zo worden er veel plannen gemaakt voor het stedelijke deel van Beverwijk, terwijl het landelijke deel wordt vergeten. Zo zijn de smalle wegen in de polder nog uit de tijd dat we ons voortbewogen met paard en wagen. 

Sluipverkeer

Deze wegen zijn niet geschikt voor het vele zware vrachtverkeer. Het zijn ook onveilige wegen door het vele sluipverkeer met bestemming Saendelft. 

Daarnaast moet het kabelnetwerk worden aangepakt. Internet in deze polder is ongelofelijk traag. Wat is een ondernemer zonder snel Internet? Verder zijn ook de plannen voor de A8/A9 nog steeds onduidelijk. Hierdoor weten de agrariërs voor de langere termijn niet waar ze aan toe zijn. Sinds een aantal jaren is het Rijk van Rorik hier actief. Een “duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen”, volgens hun website. Een aanwinst of algehele achteruitgang van de polder, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Rorik krijgt zowel subsidie van de gemeente Beverwijk als vanuit Brussel. 

Rijk van Rorik krijgt subsidie van Beverwijk en Brussel

De boer aan de overkant van de weg met vergelijkbare activiteiten als het Rijk van Rorik doet het zonder subsidie van de gemeente. Of het Rijk van Rorik dus het boerenbedrijf voor de toekomst is moet dan ook nog maar blijken. Wel zijn de bordjes “verboden toegang” nu gelukkig weggehaald.

Feestje

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Wijkermeerpolder is drooggelegd. Tijd voor een feestje, en ook tijd om ons landbouwgebied en de hardwerkende agrariërs serieus te gaan nemen.


Mendes Stengs

Raadslid Samen lokaal