ARC gaat minimaal nacompetitie spelen: reden om de champagneflessen te ontkurken.
ARC gaat minimaal nacompetitie spelen: reden om de champagneflessen te ontkurken. (Foto: Rob Koolstra)

ARC verrast vriend en vijand: ticket voor nacompetitie is binnen

Sport

ALPHEN - De start van de competitie van ARC was uitstekend. De eerste twee als doorgaans lastig beschouwde wedstrijden wonnen de Alphenaren met 1-0. In Gouda is De Jodan Boys met die cijfers verslagen en daarna werd Achilles Veen met zo’n zelfde uitslag naar Brabant teruggestuurd. Daarna kwam de klad er enigszins in. Toch is na een sterke serie vanaf februari het ticket voor de nacompetitie binnen. 

Theo van Egmond

Tussen de sterke periodes, zaten acht mindere wedstijden. Er kwamen in de wedstrijden van de eerste periode slechts tien punten bij. Na die periode stond de Racing op een eigenlijk toch wel teleurstellende achtste plaats. Het gat met de winnaar van die periode Zwaluwen en de nummer twee bedroeg acht punten. Er was door velen toch echt op meer gerekend, zeker na die verrassende seizoensopening.

Toen kwam opeens een grote ommezwaai. Na een nederlaag in de eerste wedstrijd van de tweede periode volgde na de hervatting van de competitie op 5 februari een ongekende reeks. Zeven wedstrijden op rij ARC en de manier waarop sprak iedereen aan. Opeens was het een genot om naar de wedstrijden van de Alphenaren te kijken. Diverse tegenstanders van naam werden gewoon overklast. 

In Capelle is zelfs de koploper een groot deel van de wedstrijd van de at gespeeld. Poortugaal, op dat moment aan een goede serie bezig, kreeg voetballes: 0-6. In 2022 werd alleen de uitwedstrijd tegen DHSC verloren, maar dat maakte niet uit. Na de 1-0 winst op Zwaluwen kon feest worden gevierd, ARC had zomaar de tweede periode gewonnen. 

Kampioen worden kan ook nog; promotie is dan meteen feit

Doelpunten

ARC nacompetitie maakte in de tweede reeks van tien wedstrijden de meeste doelpunten van allemaal in de Hoofdklasse A (26) en kreeg er de minste (8) tegen. Dus mag de Alphense Racing Club na het afsluiten van de competitie aan de nacompetitie gaan meedoen. Met de twee andere periodekampioen uit de Hoofdklasse A en de drie uit de Hoofdklasse B en twee herkansers uit de derde divisie gaat gestreden worden om twee plaatsen in de derde divisie A. Op 11 en 14 juni begint de club aan de nacompetitie begonnen. Als ARC de hoogst genoteerde periodekampioen uit de Hoofdklasse A is, speelt de club, tegen de als laagst geplaatste periodekampioen van de Hoofdklasse B. Bij winst volgt op 18 en 25 juni een tweeluik tegen mogelijk een club uit de derde divisie.

Maar hoe komt het nu toch dat ARC opeens zo ging swingen. De credits daarvoor gaan in eerste instantie naar trainer Mark Evers. “Tot de wedstrijd tegen Rijnvogels hadden we wekelijks een stuk of zes geblesseerden en moesten we elke vrijdagavond kijken over wie we konden beschikken. Toen hebben we afgesproken dat we met een min of meer vaste groep zouden gaan spelen op een wijze waarin de spelers zich herkennen.’’ In het coronatijdperk trainden ze zo goed en zo kwaad als het kon door en tijdens een zeer geslaagd trainingskamp op Tenerife kon aan zijn nieuwe denkwijze worden geschaafd. Evers: “Met die nieuwe speelwijze van meer druk zetten en met meer lef en durf moeten de spelers fitter dan fit zijn. Ik heb in die periode en ook op Tenerife in mijn loopbaan als trainer nog nooit zo zwaar getraind. In eerste instantie waren de spelers daar niet zo enthousiast over, maar nu ze zien wat het oplevert spat de spelvreugde er vanaf. De laatste twee weken ging het even wat minder, maar dat kan gebeuren. De tegenstanders stellen hun spel op ons af en nemen ons serieus. Dat moeten we zien vast te houden.’’

Overigens staat het nog niet helemaal vast dat ARC aan de nacompetitie gaat deelnemen. Kampioen worden kan ook nog en dan is promotie meteen een feit.