Ontdek het schone van Boskoop tijdens Pasen.
Ontdek het schone van Boskoop tijdens Pasen. (Foto: Peter Franken)

Ontdek het schone van Boskoop: fietsroute Tuinen en Kwekers

BOSKOOP - Tijdens de fietsroute tuinen en kwekers, die dwars door het Groene Hart loopt, zie je hoe mooi de polders zijn. Na afloop van deze fietstocht weet je dan ook precies waar de uitdrukking ‘het schone van Boskoop’ vandaan komt. De route begint bij het station van Boskoop en voert naar de tuinen van Boskoop-Oost en Reeuwijk. 

Als je daarna nog energie overhebt, is het de moeite waard om door te fietsen naar de kwekerijen van Hazerswoude en Vaardorp Rietveld. Het bijzondere ’slagenlandschap’ van Boskoop kenmerkt zich door smalle banen grond (de slagen) met sloten en karakteristieke bruggen. Onderweg leer je de tuinen (zo noemen Boskopers een kwekerij) én het werk van de boomkwekers kennen. Je krijgt een goed beeld van een bijzondere variant van het Hollands Veenweidegebied: het unieke Boskoopse kwekersgebied. We geven je wat tips.

Floragebouw 

Begin jaren 30 is op het tentoonstellingsterrein van Boskoop een rosarium aangelegd. In het park, dat gratis toegankelijk is, staan maar liefst meer dan 2600 rozen. Grand Café Roos, gevestigd in het monumentale gebouw Flora Boskoop, is een restaurant met een terras én met uitzicht op de mooie rozentuin. 

Tuinpad Rijneveld

Het Rijneveld is altijd leuk om te bezoeken. Je komt hier alle planten tegen die in Nederland worden gekweekt. Op tal van plekken kan je planten kopen, direct van de kwekers. Elke laatste zaterdag van de maand is het hier ‘Tuinpad Rijneveld’. Diverse kwekerijen, tuinen en restaurantjes zijn open. Luister naar de verhalen van kwekers over het landschap, de geschiedenis en de tuinen. Bovendien kan je tijdens het Tuinpad een vaartochtje tussen de kwekerijen maken in typisch Boskoopse vaartuigen als ‘schouw’ en ‘bok’.

Plantentuin Esveld

Plantentuin Esveld levert al generaties lang het mooiste en grootste assortiment tuinplanten aan tuinliefhebbers over de hele wereld. Cor van Gelderen is ‘de plantenman’. “We kweken biologisch en geven consumenten advies over de beplanting van hun tuin. Ook beheren we Nederlandse plantencollecties: een hortensiacollectie met bijna 900 verschillende hortensia’s. En een Japanse esdoorncollectie van wel 1300 soorten. De kwekerij beslaat vier percelen, een flink gebied met sloten, bruggetjes en akkers, waar je vrij kan rondlopen. En tenslotte ligt er Yume, een koffie- en theehuis waar je heerlijke sinaasappelcake – naar recept van mijn oma – of verse broodjes kan eten.”

Boomkwekerijmuseum

Als je heden en verleden van de Boskoopse boomkwekerijsector wil leren kennen, dan kan je niet om het boomkwekerijmuseum heen. “Het boomkwekerijgebied in Boskoop is het grootste van Europa”, vertelt Willem Sanders (76), een van de tachtig vrijwilligers. “Tot 1900 waren bomen nuttigheidsgewassen, maar sinds 1910 is het sierteelt. Mensen uit de hele wereld komen hiernaartoe.”

Reeuwijkse Plassen

Het Reeuwijkse Plassengebied is ontstaan door de winning van turf. Nu vormen de plassen een prachtige omgeving, rijk aan natuur. Een vaartocht is hier een echte belevenis. Maar je kan hier ook prima wandelen en fietsen. En het is een paradijsje voor alle vogels die hier het hele jaar door neerstrijken. Niet voor niets is het een Natura 2000 gebied.

Vaardorp Rietveld

In boerenvaardorp Rietveld ging vroeger de enige verbinding met boerderijen en woningen over het water. In die tijd was men dagloner, meel of melkvaarder. Iedereen, van postbode tot kolenboer kwam per boot aan huis. Etablissement Klein Giethoorn verhuurt roeibootjes en Theetuin 't Woutje verzorgt rondvaarten door het gebied.

Boskoop bestaat verder 800 jaar; kijk op Boskoop800.nl voor het complete overzicht.