Naast de grauwe gans, brengen in Zuid-Holland de knobbelzwaan, de brandgans, de kolgans en de smient de meeste schade aan.
Naast de grauwe gans, brengen in Zuid-Holland de knobbelzwaan, de brandgans, de kolgans en de smient de meeste schade aan. (Foto: Marieke Markus)

Ook in Zuid-Holland meer faunaschade

REGIO - In Zuid-Holland is in 2021 bijna 3 miljoen euro aan tegemoetkomingen voor faunaschade uitgekeerd. Dat is bijna 1 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Ook in andere provincies is de schade gestegen. Oorzaak: de grauwe gans. 

"De schade wordt vooral veroorzaakt door de grauwe gans. Daarvan zijn er steeds meer in onze provincie en het gras dat zij eten wordt steeds duurder", aldus de provincie Zuid-Holland. De provincie zet, op advies van de Faunabeheereenheid Zuid-Holland, sinds dit jaar dan ook steviger in op het beheer van de grauwe gans.
De stijging van de schade past in het landelijke beeld - gepubliceerd door BIJ12, die voor alle provincies de cijfers in beeld brengt en zorgt voor de afhandeling van de schades. Landelijk is vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan tegemoetkomingen voor schade uitgekeerd, en in nagenoeg alle provincies wordt deze schade veroorzaakt door ganzen. Vooral in het voorjaar ontstaat veel schade. "Ganzen eten dan het gras, waardoor veehouders vervangend voer voor hun vee moeten bijkopen. Door de stijgende prijzen van gras en ander veevoer is het bedrag voor de schade hoger geworden. Ook worden er meer aanvragen voor schadevergoedingen gedaan bij BIJ12."

Naast de grauwe gans, brengen in Zuid-Holland de knobbelzwaan, de brandgans, de kolgans en de smient de meeste schade aan. De provincie zet in op het voorkomen dan wel beperken van deze schade. "Voor de knobbelzwaan en de smient is dat op dit moment echter door de rechter verboden. Hierdoor kan er niet worden verjaagd met ondersteunend afschot, waardoor de schade de afgelopen periode flink is toegenomen."

Voor de ganzen heeft de provincie in december 2021 een nieuw faunabeheerplan goedgekeurd. Daarbij wordt ingezet op vermindering van het aantal ganzen, en met name op intensiever beheer van de grauwe gans. Van deze soort zijn er in 2020 106.000 geteld, terwijl de streefstand 35.500 vogels is. Dus komt er een intensievere aanpak voor specifiek deze gans, en mag deze ook gedurende de winterperiode worden beheerd (behalve in de aangewezen rust- en natuurgebieden).

"Faunabeheer wordt ingezet om schade of onveilige situaties te voorkomen. Zeker in een drukke provincie als Zuid-Holland zijn we voortdurend op zoek naar de juiste balans. Wordt een populatie te groot, dan maakt de stichting Faunabeheereenheid Zuid-Holland (FBE) een plan voor beheer. De FBE stelt het plan op en vast. Gedeputeerde Staten toetsen een plan vervolgens aan wet- en regelgeving."

"Als dieren schade veroorzaken, kunnen grondeigenaren dat melden bij BIJ12. BIJ12 maakt een taxatie en keert tegemoetkomingen uit, maar alleen voor schade die door inheemse diersoorten wordt veroorzaakt. Schade door exoten, zoals nijlganzen, wordt niet uitgekeerd."