De winnaars.
De winnaars. (Foto: gemeente Alphen)

Ashram College maakt de duurzaamste nieuwbouwwijk

Nieuws

ALPHEN - De finale van de ontwerpwedstrijd ’Duurzame Wijk’ had woensdag 15 juni plaats. Leerlingen van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige, duurzame (nieuwbouw)wijk in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het team SMN (Sophie, Melissa en Naomi) van het Ashram College won de prijs voor de duurzame nieuwbouwwijk.

Alle leerlingen presenteerden met groot enthousiasme hun ontwerpen. Medeleerlingen en de jury, onder leiding van wethouder duurzaamheid Gert van den Ham, stelden kritische vragen. Bijvoorbeeld of een boerderij in een woonwijk wel een goed idee is en of de geplande zonnepanelen wel voldoende energie konden opwekken voor de hele wijk. Van den Ham: “Dit project is zo bijzonder omdat het gaat over de ‘echte’ onderwerpen in de gemeente. Het gaat over de gemeente van de toekomst waar de leerlingen fijn willen wonen, werken en leven. Ik ben onder de indruk  van de mooie verfrissende ideeën en hoop dat we daar in de toekomst wat mee kunnen doen.”

In de ontwerpen hielden de leerlingen er rekening mee dat de wijken bestand zijn tegen de gevolgen van een veranderend klimaat (extreme hitte, droogte en wateroverlast). Ook bekeken ze kritisch hoe ze de biodiversiteit (meer planten en insecten) in een wijk konden vergroten. Verder hadden ze uiteraard ook aandacht voor een duurzame, aardgasvrije energievoorziening, fijn wonen, voedsel uit eigen buurt en duurzame mobiliteit (elektrisch rijden, fietsen, auto delen) in en om de wijk. 

Het niveau van de ontwerpen lag dit jaar volgens de gemeente heel dichtbij elkaar. Het was dan ook lastig voor de jury om één winnaar te bepalen. “Het winnende ontwerp van Sophie, Melissa en Naomi viel op vanwege het complete verhaal en de sociale aspecten. Ze hadden een hele gedetailleerde en uitgewerkt plattegrond. Ook hielden ze veel rekening met de wensen van bewoners en dachten naast duurzaamheid en opwek van energie ook na over recreatie. Zo stelden ze het zonnepark open om te kunnen recreëren.”