Milieudeskundige en tuinontwerper Iris Veltman geeft een lezing over de klimaatbestendige tuin.
Milieudeskundige en tuinontwerper Iris Veltman geeft een lezing over de klimaatbestendige tuin. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

Lezing over klimaatbestendige tuin

ALPHEN - De voor- en achtertuin omtoveren tot een bijen- en vlinderparadijs en tegelijkertijd wateroverlast en hittestress voorkomen. Op woensdag 29 juni van 19.15 tot 20.30 uur vertelt milieudeskundige en tuinontwerper Iris Veltman tijdens de lezing ‘De klimaatbestendige tuin’ in de bibliotheek in Alphense centrum hoe je dit kunt doen.

"Tuinen staan blank. Planten drogen uit. Mensen en dieren worden ziek van de warmte. Door klimaatverandering krijgen we vaker met dit soort extremen te maken en onze 'versteende' omgeving versterkt dat. Het is een uitdaging, maar ook een kans, want als tuinbezitter kun je bijdragen aan de oplossing", stelt Bibliotheek Rijn en Venen. 

"De klimaatbestendige tuintips die Iris geeft zijn ook toepasbaar met een beperkt budget."

Vooraf aan de lezing, om 19.15 uur, is er een prijsuitreiking van de bijenfotowedstrijd van Groene Cirkel Bijenlandschap. De bijbehorende expositie met bijen- en hommelfoto’s en handige weetjes over het leven van de bij is nog tot 30 juni te zien in de bibliotheek.

Deze lezing wordt gehouden door het Huis van Duurzaamheid. Ook zijn er diverse lokale organisaties aanwezig voor aanvullende informatie en inspiratie, zoals Groei en Bloei, IVN en De Ontwerpsalon. 

Bezoekers van de lezing krijgen een gratis plant van Operatie Steenbreek. Operatie Steenbreek is een initiatief van de gemeente Alphen voor het vergroenen van tuinen, onder het motto ‘tegel eruit, plant erin'. "De bibliotheek werkt samen met de gemeente Alphen aan den Rijn en haar inwoners aan een toekomstbestendige, meer duurzame gemeente." Een ticket voor de lezing kost 5 euro, aanmelden kan via de website

www.bibliotheekrijnenvenen.nl.