De ijsthee.
De ijsthee. (Foto: Simon Lévelt)

Maak deze zomer zelf ijsthee of ijskoffie

ALPHEN - Bij Simon Lévelt in Alphen aan den Rijn vind je alles om zelf de lekkerste ijsthee en ijskoffie te kunnen maken. Bij aankoop van 500 gram koffie of 200 gram thee ontvang je – bij vertoning van de bon in deze krant – een gratis proefpakket waarmee je zelf aan de slag kan gaan met deze zomerse recepten.

Basisrecept  voor 1 liter ijsthee

Gebruik 10 gram van je favoriete thee en laat deze trekken in 400 ml water, met de aanbevolen watertemperatuur en trektijd. Doe 600 gram ijsblokjes in een kan van 1 liter en schenk hier de getrokken thee over uit. Garneer met lekker vers fruit of kruiden. Liever een cold brew? Laat dan 10 gram thee trekken met 1 liter koud water en zet het 8 - 12 uur in de koelkast.

Basisrecept voor 1 liter ijskoffie

Schenk 250 ml gekookt water op over 35 gram filterkoffie (bijv. met een Hario V60 of Chemex). Doe 250 gram ijsblokjes in een 500 ml kan en giet de koffie eroverheen. Geef een extra twist met een siroop of likeur (bijv. Monin). Ook met koffie is een cold brew mogelijk: laat 35 gram filterkoffie 8 - 12 uur in 500 ml koud water trekken in de koelkast. Voor gebruik filter je de koffie. Heerlijk op een warme zomerdag!

Tip: Schenk je ijsthee of -koffie uit in een glaasje met een ijsblokje om het lekker koud te houden. De dranken blijven in de koelkast 2-3 dagen goed.