Ethan van der Velde (13) kan niet alleen goed pianospelen, maar ook heerlijke taarten bakken.
Ethan van der Velde (13) kan niet alleen goed pianospelen, maar ook heerlijke taarten bakken. Foto: Robbert Roos

Ethan van der Velde bereikt regiofinale Prinses Christina Concours

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is de jonge pianist Ethan van der Velden uit Alphen aan den Rijn gelukt om door te dringen tot de regiofinale West1 van het prestigieuze Prinses Christina Concours. Aan dit concours doen jaarlijks honderden jonge musici mee in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. 

Robbert Roos

Wie op YouTube de naam Ethan van der Velden intikt, wordt verrast door de verschillende filmpjes die er van dit jonge talent zijn te vinden. Zo zijn er niet alleen beelden van zijn deelname aan het Prinses Christina Concours, maar ook van zijn optreden tijdens het Kinder Prinsengracht Concert waarop Ethan optrad met zanger Dany die in 2021 winnaar was van The Voice of Holland. Het spelen van piano lijkt voor Ethan bijna een tweede natuur te zijn. “Ik had wel gezien dat mijn vader steeds filmpjes maakte”, geeft Ethan toe. “Maar ik wist niet zo goed waarom hij dat deed. Later kwam ik erachter dat hij ze op YouTube plaatste. Daar was ik eerst niet zo blij mee, maar nu vind ik het niet erg.” Ondanks dat zijn filmpjes al heel wat keren bekeken zijn doet Ethan er redelijk luchtig over. “Het aantal volgers dat ik heb, valt ontzettend mee hoor.”

Het Prinses Christina Klassiek Concours stimuleert inmiddels alweer zo’n 55 jaar de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Aan het jaarlijkse concours kunnen ze meedoen in verschillende categorieën. De instrumenten waarop ze spelen variëren van viool tot bastuba. De enige voorwaarde die aan de muziek wordt gesteld, is dat het klassiek moet zijn in de ruimste zin van het woord. Een jury bestaande uit vakkundige musici beoordelen de regiofinalisten. Van de feedback die zij de jonge muzikanten meegeven kunnen die op hun beurt weer leren om verder te groeien.  

‘Leren om verder te groeien’

Ethan speelt vanaf zijn zevende piano. “Ik speelde het spel Magic Piano van Smule op mijn Ipad. Dat ging me verrassend goed af”, vertelt hij enthousiast. “Zo goed zelfs dat ik het bleef spelen. Dat was voor mijn ouders aanleiding om een keyboard voor me te kopen. Toen ik daarmee aan de slag ging bleek ik ineens ‘Twinkle, twinkle, little star’ te kunnen spelen. Zonder dat ik het ooit geoefend had.” Al snel hadden Ethans ouders door dat hij wel aanleg voor toetsen had dus vroegen zij hem of hij echt pianolessen zou willen volgen. “Ik ben hier in Alphen aan den Rijn begonnen met pianoles bij lerares en muziekpedagoge Diana Emmink toen ik nog op de lagere school zat. Tegen de tijd dat ik in groep acht zat was het tijd voor een volgende stap.” 

Dat is het conservatorium in Amsterdam. “Mijn vader had me hier over verteld”, legt Ethan uit. “In het begin vond ik het best wel spannend, want ik wist niet wat ik moest verwachten en wie er allemaal luistert als ik moet voorspelen.” Inmiddels oefent hij heel gedisciplineerd dagelijks een uur achter de mooie vleugel in de woonkamer. “Als ik een keer een dagje skip, dan moet ik dat de volgende dag inhalen hoor.” De regionale finale is dit jaar voor een camera gespeeld in plaats van met publiek. Zo krijgen de jonge talenten toch de kans om op een podium te spelen en leren ze tegelijkertijd hoe het is om in een videoproductie te spelen. Ethan speelde drie stukken. ‘Butterfly 43-1’ van Grieg, Sonata in D-majeur K332 van Mozart en Sonata in D-mineur K1 van Scalatti. De halve finale was zelfs voor de getalenteerde Ethan nét te hoog gegrepen. Toch laat hij zich hier niet door uit het veld slaan. “Ik wil nog steeds graag professioneel pianist worden”, vertelt hij openhartig terwijl hij net een lekkere appel/kruimeltaart uit de oven haalt. “Of acteur.” Mochten beide vakken niet lukken dan kan hij zich altijd nog inschrijven voor ‘Heel Holland Bakt.’ Als je beschikt over zoveel talent dan heb je het soms gewoon voor het uitkiezen.