Toneelbeeld tijdens de voorstelling 'Vleugels' in het Aphense Parkvilla, met Thom Hoffman (re) en Saskia Temmink.
Toneelbeeld tijdens de voorstelling 'Vleugels' in het Aphense Parkvilla, met Thom Hoffman (re) en Saskia Temmink. (Foto: Parkvilla)

Muzikaal liefdesverhaal met brieven: ‘Heel intiem’

Cultuur

ALPHEN – Het was zaterdagavond ‘haute culture’ in Alphen, met de voorstelling ‘Vleugels’ in Parkvilla. De theaterproductie, een combinatie van toneel en klassieke muziek, leek gewaagd voor het gemiddelde publiek, maar is een groot succes. Niet in het minst door steracteurs Thom Hoffman en Saskia Temmink, die de hele week repeteerden in Parkvilla. 

Morvenna Goudkade

Agnes van den Ham, coördinator theater bij cultuurcentrum Parkvilla, kijkt zeer tevreden terug. “Het is heel speciaal voor ons dat een voorstelling als Vleugels hier de try-out wil houden en dat ook de repetities, montage en doorloop hier plaatsheeft. We horen het wel vaker: dit is zo’n fijne plek, maar het blijft bijzonder.”

Gevoelens tussen mensen zijn heel universeel

Vleugels heeft een cast om van te watertanden, maar het is geen ‘gemakkelijke’ voorstelling. Thom Hoffman (64), bekend van grote films als Zwartboek en De Vierde Man, kruipt in de huid van de negentiende-eeuwse componist Robert Schumann. Saskia Temmink (53, Nieuw Buren, Oud Geld) is Clara Schumann, zijn echtgenote, maar ook de beroemdste pianiste van haar tijd. Het stel kende een turbulent huwelijk, waarbij ze veel reisden, hoge pieken en diepe dalen beleefden en elkaar vele brieven schreven. Op die brieven is de voorstelling gebaseerd. Hoffman en Temmink vertellen het verhaal van een bijzonder huwelijk, aan de hand van brieffragmenten. Het Storioni Trio, piano, cello en viool, zorgt voor de muzikale fragmenten: composities van zowel Clara als Robert. “Brieven waren heel belangrijk in die tijd”, zegt Hoffman in Parkvilla. “Men schreef brieven om gevoelens te uiten. Er was nog geen telefoon, geen WhatsApp, geen e-mail. Dus brieven waren hét communicatiemiddel.”

Agnes van den Ham heeft de hele week de acteurs en musici begeleid: tot en met de try-out afgelopen zaterdag. “Hoe dat was? Heel gemoedelijk, heel amicaal. Saskia kwam binnen op de eerste dag en ging meteen gezellig even kletsen aan de bar, met een kopje koffie. Thom kwam even later, na een wandeling vanaf het station. Hij kwam elke dag met de trein. Hij kwam er meteen bij zitten.” De acteurs en de muzikanten hebben vervolgens de hele week gebivakkeerd in Parkvilla. “Ze zaten veel in de theaterzaal, maar kwamen ook zeer regelmatig naar de foyer. Om het script bij te werken of te pauzeren. Dan zaten ze lekker tussen de cursisten of de filmhuis-bezoekers, maar dat vonden ze leuk, leven in de brouwerij.”

De voorstelling is heel goed geboekt, zegt Van den Ham, tot haar blijde verrassing. “Normaal is toneel een wat lastig genre, zeker in combinatie met klassiek. Maar dat was nu helemaal niet het geval. De voorstelling is ook goed gewaardeerd door het publiek, wat ik zoal heb gehoord. En de acteurs en musici waren heel blij met hoe het was gegaan.”

Zelf is ze ook enthousiast. “Ik vond het heel bijzonder om een kijkje te krijgen in het leven van Clara en Robert. Hun liefdesgeschiedenis aan de hand van hun eigen brieven, heel intiem. Wat ik ook merkte, al speelt het zich af in de negentiende eeuw, dat maakt eigenlijk niet uit. De problemen waar ze mee worstelden zijn van alle tijden. Allebei wilden ze hun talenten ontplooien, maar dat gaf wel uitdagingen. Ook binnen het gezin. Ik herkende dingen uit mijn eigen leven.” Dat het in het verleden speelt, 170 jaar geleden, dat geeft geen afstand, vindt ze. “Gevoelens tussen mensen zijn heel universeel.” 

Theatervoorstelling Vleugels, die is afgetrapt in Alphen, heeft woensdag de première in het DelaMar Theater in Amsterdam. Voor wie het heeft gemist: op 12 maart is het stuk te zien in het Stadstheater in Zoetermeer en op 16 maart in de Goudse Schouwburg.

Bij de voorstelling was er ook aandacht voor Oekraïne.