Anna en Mateusz zijn een inzameling gestart voor Oekraïne, hun huis ligt vol met noodspullen. "We keken elkaar aan en zeiden: we moeten iets doen".
Anna en Mateusz zijn een inzameling gestart voor Oekraïne, hun huis ligt vol met noodspullen. "We keken elkaar aan en zeiden: we moeten iets doen". (Foto: Morvenna Goudkade)

In actie voor Oekraïne

REGIO – En opeens is het oorlog. Het brengt een schokgolf teweeg: mensen willen helpen, op wat voor manier dan ook. Predikante Sara in Alphen, vrijwilligster Nel in Leimuiden, diaken Willy in Benthuizen, Poolse Nederlanders Mateusz en Anna in Boskoop: allemaal komen ze in actie voor Oekraïne en tegen de oorlog. En dat geeft hoop en kracht.

Morvenna Goudkade

Hun woning is veranderd in een pakhuis. Meteen na de voordeur stapelen de hulpgoederen zich op. De woonkamer is bijna niet meer toegankelijk door vele zakken, dozen en pakketten: kleding, medicijnen, houdbare voeding, dekens, slaapzakken en nog veel meer. Een dag nadat ze besloten een inzameling te starten, is het resultaat al overweldigend, vertellen Mateusz en Anna Lelit (allebei 32). 

‘Mensen willen iets doen, een gebaar maken’

Het jonge stel woont en werkt al geruime tijd in Boskoop. Afkomstig uit Polen voelen ze zich thuis in Nederland. “Zondagochtend zaten we koffie te drinken”, vertelt Anna. “En naar het nieuws te kijken, we volgen de situatie in Oekraïne op de voet.” Ze zagen een jonge vrouw die moest bevallen in de metro, zegt ze. “We keken elkaar aan en zeiden: we moeten iets doen, we moeten helpen.” Ze voelen heel veel medeleven, zeggen ze. “Thuis in Polen wonen ook veel mensen uit Oekraïne. We zijn goed bekend met elkaar, we delen dezelfde cultuur.” Er volgde een oproep op de sociale media: een inzamelingsactie voor Oekraïne. Daarna ging het razendsnel. “We kregen enorm veel reacties”, vertelt Mateusz. “En heel veel spullen. Mensen in de hele regio willen meehelpen. Een bedrijf bood gratis een aanhanger aan om de spullen te vervoeren, een ander bedrijf bood aan om het transport te regelen. Ook bieden mensen huisvesting aan voor vluchtelingen en zijn andere mensen geld aan het inzamelen.”

Zondag sluit de inzameling, maandag wordt het transport geladen en dinsdag is het vertrek. Maar kunnen ze de komende dagen hun huis nog in? Het is nu al volgestouwd. Maar dat komt goed, zegt Mateusz: “We mogen het overbrengen naar de loods van mijn baas. Daar kan het blijven tot het overladen.”

In Alphen is predikante Sara de Vries, van de Adventskerk, ook zeer gemotiveerd. Vandaag (woensdag- red) houdt haar kerk een speciale gebedsdienst. “Op 2 maart is er wereldwijd een dag van gebed voor Oekraïne”, vertelt de predikante. “Vanuit de landelijke kerk zijn we opgeroepen mee te doen. Dat wil ik heel graag. We zijn ook bezig met een stilteplek in te richten in de kerk en willen ons graag aansluiten bij inzamelingsacties.”

In Benthuizen kunnen mensen een kaarsje branden voor Oekraïne. Diaken Willy Hollander, van protestantse gemeente De Hoeksteen, meldt dat mensen op aangegeven tijden welkom zijn om in de kerk even ’stil te worden’. “We hebben dit spontaan bedacht. We proberen nu meer mogelijkheden te bieden, ook in samenwerking met de hervormde kerk in de Dorpsstraat. We merken dat hier behoefte aan is. Mensen willen iets doen, een gebaar maken. Er is heel veel saamhorigheid. Daarin zie ik toch de hand van God: hoop en vertrouwen in de donkerste tijden.”

Nel van den Berg (69) in Leimuiden zet zich met haar Stichting Holland-Oekraïne in voor noodhulp. “We helpen al 25 jaar in Oekraïne. Op het platteland is veel armoede. Normaal brengen we vrachtwagens met spullen, nu zijn we benaderd door het Rode Kruis met een speciaal verzoek. Of onze noodhulp mee kan met vrachtwagens van Oekraïense chauffeurs die leegstaan in Rotterdam en niet terug kunnen. Wij vullen hun vrachtwagens en zij gaan, begeleid door het Rode Kruis, als speciaal transport naar hun land.” De hulp is bedoeld voor soldaten aan het front en voor ziekenhuizen. 

De gemeentes in de regio willen ook een gebaar maken, zo blijkt. Kaag en Braassem prijst initiatieven van inwoners, in Alphen blijft de zendmast voorlopig blauw/geel gekleurd (zie pagina 3) en Nieuwkoop heeft een Oekraïense vlag besteld. De gemeentes zijn nog niet benaderd voor noodopvang van vluchtelingen, maar Alphen aan den Rijn laat weten dat al wel wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor tijdelijke opvang. Alphen aan den Rijn wil ook een meerjarig contract met Gazprom Energy ontbinden, maar zoekt nog wel een vervanger voor het Russische gas. De Nieuwkoopse burgemeester Robbert-Jan van Duijn spreekt zich intussen uit op Facebook: "Ons hart huilt om alle slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog. Dat honderdduizenden mensen op de vlucht slaan vanwege oorlog is verschrikkelijk. We hopen dat het oorlogsgeweld heel snel verdwijnt.”