De bijzondere lezing brengt je alvast in kerstsfeer
De bijzondere lezing brengt je alvast in kerstsfeer (Foto: Koos Egtberts)

007-man en glazenkerstversiering

Cultuur

ALPHEN - Ton Dalman is donderdag 24 november om 10.00 uur te gast in Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen. Dalman heeft 40 jaar voor de BVD/AIVD gewerkt, een wereld waarmee niet iedereen bekend is. 

In informele zin vertelt hij (voor zover dat mogelijk is) wat hij zoal heeft meegemaakt, vooral de periode waarin hij als expert Russische inlichtingen activiteiten heeft opgedaan die in de huidige situatie weer actueel zijn. Tussen de koffiepauzen door kun je luisteren naar een boeiend verhaal, dat meestal buiten ons gezichtsveld speelt. Entree en koffie/thee vrij.

Glazenkerstversiering

Dinsdag 29 november om 14.00 komt Koos Egtberts uit Leusden, autodidact op het gebied van glas, een bijzondere lezing houden. Egberts mocht met steun van onder meer het Prins Bernard Cultuurfonds zich verdiepen in glas en bezocht een aantal top verzamelaars. Hij was onder meer bestuurslid van het nationaal Glasmuseum in Leerdam. Er wordt verteld over de geschiedenis, iets over glas, hoe het een en ander wordt gemaakt, de vele soorten vormen en symboliek, kleine details ter bepaling van de ouderdom en de herkomst.

‘Alvast in kerstsfeer’

Glas

Egtberts: “30 jaar geleden zat ik bij de kerstboom en ik realiseerde mij, dat de mooiste kerstballen van glas zijn. Ik verdiepte mij in de literatuur hierover, bezocht verschillende musea en ging naar de bakermat van de kerstbal. Intussen héél wat boeken over het onderwerp verzameld, geef ik hier nu alweer 29 jaar enthousiast een lezing hierover. Er zitten aan dit thema, zoveel maatschappelijke, sociale, historische en technische aspecten, dat het gewoon jammer is, deze kennis niet met elkaar te delen. Tevens is belangrijk dat het ambacht van kerstballen blazen en de traditie van glazen Kerstversiering, in ere wordt gehouden.” Deze bijzondere lezing brengt je alvast in kerstsfeer en daar zorgt Koos Egtberts, met zijn bijna professionele vrijetijdsbesteding, zeker voor. De entree is vrij en de koffie/thee staat klaar.

Ingang Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b.
Meer informatie is te verkrijgen via www.wijkcentrumswaenswijk.nl.