Oranje-topscorers Memphis Depay juicht na een treffer tegen Gibraltar.
Oranje-topscorers Memphis Depay juicht na een treffer tegen Gibraltar. (Foto: ANP/Maurice van Steen)

Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar

Oranje

Op het WK is uiteraard de crème de la crème van de voetbalwereld aanwezig. De beste verdedigers, katachtige doelmannen en technisch hoogbegaafde middenvelders zullen de monden regelmatig open laten vallen. Toch gaat de meeste aandacht altijd uit naar de goudhaantjes die de bal tegen de touwen knallen. Vooraf is dan ook weer de prangende vraag wie de topscorer wordt.

Door Raymond Kool

In Rusland kroonde de Engelse topspits Harry Kane zich vier jaar geleden tot beste schutter van het WK met zes goals. Samen met Memphis Depay was hij ook al het best op dreef in de Europese kwalificatiereeks voor Qatar. Beiden scoorden maar liefst twaalf keer. Neem daarbij dat Engeland tot de topfavorieten behoort en het is niet vreemd dat de goalgetter van Tottenham Hotspurs bij de bookmakers de grote favoriet is om dit WK de Gouden Schoen opnieuw op te eisen.

Mbappé beste aanvaller

De concurrentie zal vooral van de aanvallers van titelverdediger Frankrijk komen. Kylian Mbappé is een van de beste aanvallers ter wereld en laat bij Paris Saint Germain geregeld zien nauwelijks te stoppen te zijn. Helaas kunnen de Fransen niet beschikken over de beste voetballer van het afgelopen seizoen. 

Omstreden topspits

Karim Benzema mocht onlangs de Gouden Bal omhoog tillen na een briljant seizoen bij Real Madrid, waarin hij in alle competities 44 keer raak schoot. Voor de Franse ploeg scoorde hij dat seizoen zes keer. In totaal maakte de 34-jarige Benzema tot nu toe 97 doelpunten voor de Haantjes, terwijl hij door zijn aandeel in een chantagezaak van collega-international Valbuena maar liefst zes jaar lang niet werd geselecteerd voor de nationale ploeg. De omstreden topspits werd begin 2021 weer in genade aangenomen en was direct vier keer trefzeker op het EK. Op het WK 2014 scoorde hij voor Les Bleus drie keer, maar in Qatar liep de beste speler van dit moment een spierblessure op en keerde gedesillusioneerd terug naar huis.

Karim Benzema mocht Gouden Bal omhoog tillen

Er zijn nog wel enkele andere ‘oudjes’ die meestrijden om de Gouden Schoen. Cristiano Ronaldo (37) en Lionel Messi (35) willen hun laatste WK in stijl afsluiten. Het Portugese fenomeen maakt tot nu toe een moeilijk seizoen door bij Manchester United, waar coach Erik ten Hag hem niet veel speeltijd gunt. Hij zal in Qatar alle frustratie van zich af willen spelen. 

Hij schreef voor Portugal weliswaar al 117 doelpunten op zijn naam, maar op zijn vier eerdere WK’s kwam hij nog maar tot een totaal van zeven. Of hij in Qatar scherper schiet is dan ook zeer de vraag. Dat geldt ook voor Lionel Messi. De Argentijn acteerde ook al vier keer eerder op het belangrijkste voetbaltoernooi en kwam in totaal tot zes doelpunten. Ook de Braziliaanse steraanvaller Neymar kwam nog niet verder dan dit aantal, terwijl de Poolse superspits Robert Lewandowski en de Duitse goalgetter Timo Werner nog nooit scoorden op een WK.


Wie wordt de topscorer van het WK in bloedheet Qatar? Beeld: Adobe Stock

Rode Duivels

België gaat met haar steeds ouder wordende gouden generatie nog een keer voor een grote voetbaltitel. Voor de goals rekent het dan op krachtpatser Romelu Lukaku. De 29-jarige spits van Internazionale Milan heeft 68 treffers op zijn naam staan voor De Rode Duivels. 

Overtreft Memphis Robin van Persie als topscorer?

Op de laatste twee grote toernooien, WK 2018 en EK 2020, kwam Lukaku steeds op vier goals uit. Dat moet in Qatar beter, wil hij de gevierde man worden. Lastig, want een blessure houdt hem zeker de eerste duels aan de kant. Oranje heeft in Memphis Depay een topschutter in huis. Hij heeft nog maar negen treffers nodig om Robin van Persie te onttronen als ‘all time’-topscorer van het Nederlands elftal. De 28-jarige spits is een belangrijke spil in het Oranje-spel, wat hij met zijn twaalf doelpunten in de WK-kwalificatie bewees. 

Wint Oranje WK 2022?

Of hij voor de Gouden Schoen kan gaan in Qatar is nog maar de vraag. Hij is maar net hersteld van een langdurige hamstringspierblessure. Hij heeft weinig wedstrijdritme, maar dat had Arjen Robben ook op het WK 2010 en we weten hoe hij Oranje uiteindelijk naar de finale leidde, waarbij de teen van de Spaanse keeper Casillas voorkwam dat de Groninger Oranje naar de WK-titel schoot.