Voor droge periodes is het belangrijk dat we regenwater als extra watervoorraad opslaan, vindt de gemeente Alphen.
Voor droge periodes is het belangrijk dat we regenwater als extra watervoorraad opslaan, vindt de gemeente Alphen. (Foto: Archief)

Groen Klimaatplein is geopend

Nieuws

ALPHEN - De gemeente Alphen heeft sinds afgelopen week een Groen Klimaatplein. Wethouder Gert van den Ham opende het plein in Tuincentrum De Bosrand.

“Wil je zelf of met je buurt iets doen tegen de gevolgen van klimaatverandering? Maak je tuin, straat of buurt dan groener en kom ook eens naar het Groen Klimaatplein. Voor praktische tips of informatie over onze subsidies. Nederland telt nu 45 klimaatpleinen, een initiatief van Tuinbranche Nederland”, aldus de gemeente Alphen.

Helpen

“Groen helpt tegen water- of hitteoverlast en verbetert de kwaliteit van leven voor mens- en dier. Met kleine maatregelen kun je veel doen, zoals een regenton, groen dak, plantenstrook langs je voorgevel of de vervanging van tegels door groen. Door vergroening haal je bovendien extra vogels en andere kleine nuttige beestjes naar je tuin. Een groene tuin is een levende tuin”, vervolgt de gemeente. De gemeente Alphen werkt op het Groen Klimaatplein samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland en Tuincentrum de Bosrand.

‘Het klimaat verandert omdat de aarde opwarmt’

Groensubsidie

Wist je dat de gemeente klimaatsubsidies biedt? Dat zijn regelingen voor de plaatsing van een groen dak of regenton. Of het vergroenen van je gevel- of voortuin. “Met het weghalen van één enkele steen maak je al het verschil. Zeker als we het samen doen. Tijdens een fikse regenbui loopt je tuin of straat dan minder gauw over. In onze gratis workshops kun je meer ideeën opdoen”

Waarom extra groen

Het klimaat verandert omdat de aarde opwarmt. Dat leidt tot meer hitte, droogte en stortbuien. “We kunnen samen iets doen tegen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering. Dit noemen we klimaatadaptatie. De vergroening van tuinen of gemeenschappelijke binnenplaatsen beperkt de overlast. Groen zorgt voor extra koelte tijdens warme dagen. Het regenwater stroomt ook makkelijker weg. Voor droge periodes is het belangrijk dat we regenwater als extra watervoorraad opslaan, bijvoorbeeld in een regenton, vijver of waterberging (wadi).”