Feite Klijnstra wil een oud kerkorgel redden. Hij roept mensen op mee te doen met de orgelactie: 'Uit naam van ons erfgoed'
Feite Klijnstra wil een oud kerkorgel redden. Hij roept mensen op mee te doen met de orgelactie: 'Uit naam van ons erfgoed' (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Het vakmanschap van een orgel is ongeëvenaard’

Algemeen

ALPHEN - Hij wil een oud kerkorgel redden, want ‘ons erfgoed is kostbaar en kwetsbaar’. Eenmaal verloren, komt het nooit meer terug. En hij wil mensen samenbrengen, met dat orgel, want een gezamenlijk doel geeft verbinding. Feite Klijnstra (61) uit Alphen hoopt dat veel mensen meedoen met de orgelactie, ook als ze de kerk of het orgel niet kennen. “Koop ook een flesje orgelwijn of kom naar het benefietconcert. Uit naam van ons erfgoed.”

Morvenna Goudkade

Wat hij heeft met het kerkorgel? Heel veel, zegt Feite. “Ik heb veel respect voor het vakmanschap. Ik ben technisch opgeleid en als je ziet hoe zo’n orgel in elkaar zit, dat is ongelooflijk. Mijn schoonvader heeft als hobby een orgel gebouwd en daar heb ik veel van meegekregen. Het is precisiewerk. Een stukje hout met een touwtje zet een ander stukje hout in beweging, zet een schuifje open en zo gaat dat maar door. Het vakmanschap van een orgel is ongeëvenaard.”

Feite groeide op in Friesland en volgde een technische studie in Eindhoven. Zo’n 30 jaar geleden verhuisde hij naar Alphen, voor werk. Tegenwoordig is hij productmanager bij een verffabriek, maar naast techniek is ook muziek altijd belangrijk geweest in zijn leven. “Ik zat al jong op muziekles en tegenwoordig zing ik in een koor en in de kerkband. Voor mijn werk ben ik veel op reis, maar ik probeer donderdagavond altijd terug te zijn, want dan repeteert het koor.” 

Voor onderhoud is geld nodig

De muzikale Alphenaar heeft ook een jaar lang orgelles gehad, van organist Simon Stelling. “Maar orgelspelen is echt een uitdaging, je speelt met twee handen en twee voeten. Ik heb daardoor nog meer respect voor ons orgel gekregen.” 

Het orgel in kwestie staat in de Maranathakerk, in de Alphense Raadhuisstraat. Een Courtain-orgel, genoemd naar de bouwer, uit 1790. Het orgel is een rijksmonument en ook de kerk heeft die status. Het orgel is sinds 2004 in gebruik in Alphen, na restauratie van de Maranathakerk die in 1998 door brandstichting werd getroffen. Maar nu heeft het orgel dringend onderhoud nodig.”Daarom hebben we een orgelfonds opgericht en een grote orgelactie opgezet.” 

Het programma begint met een veiling op 4 november. Dan worden spullen en diensten geveild ten bate van het orgel, aangeboden door particulieren en ondernemers. Op 5 november is er Vocaal Kabaal, een benefietconcert met koren. “Als slotstuk zingen alle koren samen met het orgel, heel imposant.” Op 13 november wordt Toetertijgers gehouden, een muziekspektakel met organisten en pianisten. In februari volgt nog een braderie. En er is speciale orgelwijn te koop.

“Ik hoop dat veel mensen meedoen, want ons erfgoed is kostbaar en kwetsbaar. Ik hoop dat het orgel ook voor verbinding zorgt. In april hebben we met elkaar The Passion gehouden in onze kerk, daar hebben heel veel mensen aan meegewerkt en die is door mensen uit alle kringen bijgewoond. Dat gaf zoveel saamhorigheid. Dat hoop ik nu weer een beetje op gang te brengen. Dus ook als je geen lid bent van de kerk of het orgel nog niet kent, iedereen is van harte welkom.”

Hij heeft een paar oude orgelpijpen meegenomen. “Deze zijn overgebleven van het door brand verwoeste orgel, in 1998. Ze worden geveild voor het goede doel.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 406