Joke Verboom: ‘ik maak voor acht bewoners het ontbijt klaar en help verder mee waar nodig.'
Joke Verboom: ‘ik maak voor acht bewoners het ontbijt klaar en help verder mee waar nodig.' (Foto: Marieke Roggeveen)

Vrijwilliger bij Hussonshoek: ‘Ik voel mij hier als een vis in het water’

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

WOUBRUGGE – Joke Verboom is vrijwilliger bij Hussonshoek in Woubrugge. “Hier ben ik zes jaar geleden mee begonnen”, begint Joke te vertellen, “al direct bij de opening van het gebouw in 2016 heb ik mij aangemeld als vrijwilliger. Daarvoor heb ik zestien jaar bij de facilitaire dienst in Verzorgingshuis Woudsoord gewerkt waar ik de mogelijkheid kreeg om op mijn zestigste te stoppen. 

Mensen met dementie vinden hier een veilige omgeving met veel vertrouwde gezichten

Ik zit niet graag stil en ik wil ook graag iets betekenen voor de maatschappij, daarom past vrijwilligerswerk goed bij mij.

Hussonshoek

Verpleeghuis Hussonshoek van ActiVite is een kleinschalige en gezellige locatie in het hart van Woubrugge. Mensen met dementie vinden hier een veilige omgeving met veel vertrouwde gezichten. Hussonshoek hecht veel waarde aan het opleiden van verzorgenden en verpleegkundigen en biedt persoonlijke zorg met voldoende tijd en aandacht voor iedereen die er woont.

Leuke momenten

“Ik vind het hier fantastisch!” vervolgt Joke, “als gastvrouw help ik drie ochtenden per week mee bij het ontbijt. 

'Ik wil het graag zo gezellig mogelijk voor ze maken'

Ik maak voor acht bewoners het ontbijt klaar en help verder mee waar nodig. Vaak reageren de bewoners blij als ze mij zien, dit geldt ook voor mij: ik word blij als ik de bewoners weer zie en ik wil het ook zo gezellig mogelijk voor ze maken. Het is belangrijk dat ze dat hebben. Ik laat de mensen ook altijd in hun waarde. Een keer had een mevrouw geen zin in een boterham, ik heb toen warme Brinta pap voor haar klaargemaakt. Dit vond ze erg lekker. ‘U bent altijd zo lief voor mij’, zei ze later tegen mij. Nou, dan kan je dag toch niet meer stuk? Ik ben erg begaan met de mensen en beleef zulke leuke momenten met ze. 

'Het zorgen zit gewoon in mij'

Zoals laatst, toen iemand jarig was en aan mij vroeg: ‘Weet u nog dat ik geboren ben?’ ‘Jazeker’, zei ik, ‘toen was je al een boef en dit ben je nog steeds.’ Ze begon toen helemaal te stralen.”


Graag bezig

Joke vertelt dat ze destijds bij toeval in de zorg terecht is gekomen. “Samen met een vriendin werkte ik al 28 jaar bij Samsom toen mijn vriendin zei: ‘Ik ga solliciteren bij de zorg, dat lijkt mij leuk werk.’ Ik dacht meteen: wie weet is dat ook iets mij? Ik ben opgegroeid op een boerderij en was gewend om mee te helpen: op mijn vijfde hielp ik mijn vader al bij het melken, ook hielp ik oudere mensen bij ons in de buurt. Ik schreef een open sollicitatiebrief naar Woudsoord en werd aangenomen. Daar had ik een fantastische tijd en dat heb ik hier ook weer. Het zorgen zit gewoon in mij.”

Vis in het water

“Ik vind mijn vrijwilligerswerk erg leuk om te doen”, besluit Joke, “geen dag is hetzelfde en ik voel mij hier als een vis in het water. Als ik gezond mag blijven, hoop ik dit werk nog lang te kunnen doen!”


Meer informatie over verpleeghuis Hussonshoek en ActiVite is te vinden op: www.ActiVite.nl/hussonshoek