Bijeenkomst over babbeltrucs en cybercrime

ALPHEN - De Politie Alphen aan den Rijn organiseert samen met het OSO, de Commissie Zorg en Welzijn, speciaal voor senioren een middag over Babbeltrucs en Cybercrime. De middag wordt gehouden op maandag 14 november van 14.00 uur tot 16.30 uur in het Zalencentrum de Bron.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg. Ook vragen ze soms om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. 

Aangifte

Onder senioren komt volgens de Politie steeds vaker oplichting online voor. Vaak hebben senioren niet eens door dat ze opgelicht zijn, omdat voor sommigen het online inloggen op de bankrekening best ingewikkeld kan zijn. ”Schaam je niet, doe aangifte” zegt wijkagent Ronald Jonkman. Ronald en zijn collega´s Khalid Jahouhi en Henna Tjong-A-Hung, zullen tijdens deze middag verschillende trucs bespreken en ook op welke wijze preventieve maatregelen kunnen worden genomen.