Het Smederijmuseum in Nieuwkoop hoopt op donaties voor het opknappen van het museum.
Het Smederijmuseum in Nieuwkoop hoopt op donaties voor het opknappen van het museum. (Foto: Smederijmuseum Nieuwkoop)

Help mee met restauratie Smederijmuseum

NIEUWKOOP - Het Smederijmuseum aan het Zuideinde 33 in Nieuwkoop houdt een actie om onder meer het pad en de opgang naar het toilet rolstoeltoegankelijk te maken. 

Het museum is in 2021 een gemeentelijk monument geworden en volgens het museum 'bruist het er van de activiteiten met ondersteuning van een ploeg vrijwilligers'. 

"Maar na veertig jaar moet er het een en ander worden opgeknapt. De deuren en kozijnen worden vervangen en dan is er nog het schilderwerk, deurbeslag en de bestrating", aldus het Smederijmuseum. "De gemeentelijke subsidie dekt slechts de helft van de kosten." 

Tekort

Hoewel het museum voor de restauratie heeft gespaard en eigen werkzaamheden verricht, komt het museum in Nieuwkoop nog 5.000 euro tekort. "Zo moet naast het houtwerk ook het pad rond het museum worden opgeknapt en de toegang tot het invalidentoilet rolstoeltoegankelijk worden. Alles moet in historische staat worden hersteld, het is immers een gemeentelijk monument. Onze smeden zullen al het ijzerwerk en nagels zelf smeden in de smederij." Het museum doet dan ook een oproep: "Help mee het vuur brandend te houden, dan kunnen de rondleiders rondleidingen blijven geven aan schoolklassen, toeristen, groepen en inwoners in dit historische Nieuwkoopse pareltje. We vertellen je over de geschiedenis van de smederijen in Nieuwkoop en je ziet de smid in actie. Elke bijdrage is zeer welkom en zal goed worden besteed", aldus het Smederijmuseum. 

"Een gift overmaken kan op rekeningnummer NL37RABO 0174810946 t.n.v. Stichting Oudheidkundig Streek en Ambachten museum. Vermeld: Restauratie Smederijmuseum. Of wordt donateur voor 25 euro per jaar. Het Smederijmuseum heeft een culturele Anbi-status, daarmee is uw gift aftrekbaar van de belasting."

"Onze smeden zullen al het ijzerwerk en nagels zelf smeden in de smederij."