Steunbetuiging voor Oekraïne.
Steunbetuiging voor Oekraïne. (Foto: Morvenna Goudkade)

Opvang Nieuw-koop en K&B

REGIO- Ook de gemeentes Nieuwkoop en Kaag en Braassem vangen Oekraïense vluchtelingen op. Dat melden beide gemeentes aan deze krant.

Morvenna Goudkade

Voor Nieuwkoop geldt dat er vooralsnog 72 mensen opvang krijgen. Dit gebeurt op het Zuideinde en op het Kennedyplein. Volgens woordvoerder Peter Vos zijn ook andere locaties onderzocht. Vluchtelingen hebben zichzelf al gemeld, op het gemeentehuis. Her en der in de gemeente zijn al tientallen vluchtelingen ondergebracht, vaak bij particulieren.

Ook Kaag en Braassem biedt opvang: dat gebeurt in het pand van de Rabobank aan Het Oog in Roelofarendsveen. "Onze opdracht is 68 vluchtelingen, maar we bieden plek aan 70”, vertelt voorlichter Linda Nieuwenhuizen. "Zo nodig kunnen we ook opschalen.” Er zijn nu nog geen vluchtelingen in het Rabopand, wel zijn er al mensen gehuisvest bij een particulier initiatief in Woubrugge. Burgemeester Astrid Heijstee is vol lof over de inwoners: "Ook in Kaag en Braassem zorgen we dat mensen, die zijn gevlucht vanuit de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, in onze gemeente een snelle en menswaardige opvang kunnen krijgen. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze gemeenschap zich inzet voor de mensen uit Oekraïne.”


Oproep: op zoek naar tolken

ALPHEN - De gemeente Alphen aan den Rijn doet een dringende oproep voor tolken. De gemeente hoopt dat er inwoners zijn die kunnen en willen fungeren als tolk voor Oekraïense vluchtelingen.

"De gemeente Alphen aan den Rijn is op zoek naar Oekraïens en/of Russisch sprekende mensen die kunnen helpen als tolk voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Alphen aan den Rijn."

"Wilt u helpen of kent u iemand die kan helpen? Laat het ons weten via vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl", aldus de gemeente Alphen.