Fay van Wijk (8) met een van de nieuwe kabouterhuisjes. Het seizoen van het kabouterbos is zaterdag afgetrapt met een opknapbeurt.
Fay van Wijk (8) met een van de nieuwe kabouterhuisjes. Het seizoen van het kabouterbos is zaterdag afgetrapt met een opknapbeurt. (Foto: Morvenna Goudkade)

Blij in het kabouterbos: seizoen is weer geopend

ALPHEN – Het is een blije wereld. Met kabouterwasjes wapperend in de wind, met fris geschilderde kabouterhuisjes en met nieuwe kabouters om mee te spelen. Hier bestaat geen oorlog, hier zijn alleen kinderen. In het kabouterbos in Alphen is zaterdag 12 maart het seizoen geopend.

Morvenna Goudkade

Iedereen heeft er zin in, zaterdagmiddag. Het kabouterseizoen gaat weer van start, en daarom krijgt het kabouterbos een make-over. Kinderen, ouders en grootouders staan te trappelen om het besloten bosgebiedje op te fleuren. 

'Kleintjes mogen overal aanzitten'

Fay van Wijk (8) is er met moeder Esther Arkesteijn. De twee zijn heel goed bekend met het kabouterbos, want Fay heeft het bedacht en moeder Esther heeft het vervolgens aangezwengeld. Fay mocht vorig jaar dan ook het kabouterbos openen. Samen met haar moeder bekijkt ze nieuwe kabouterhuisjes, die door vrijwilligers zijn gemaakt. “Deze vind ik heel erg leuk”, zegt Fay, wijzend op een groen huisje. “Het is een winkeltje, ze verkopen schoenen, sokken, bloemen en taart.” Zelf heeft ze met haar moeder waslijnen gemaakt, voor de kabouterwas.

Marleen van Ooststroom (44) loopt rond met dochter Madelief (7). “Wij zijn hier heel graag. Madelief komt ook met haar klas, er zijn hier schoolprojectjes.” Ze raakt helemaal geïnspireerd, zegt ze. “Ik houd heel erg van knutselen. En ik heb een fascinatie voor kabouters, haha. Het lijkt me leuk om zelf ook eens kabouterhuisjes te maken.”


Nadat vorig jaar april het kabouterbos, in Park Zegersloot, van start ging, is het een groot succes. Bijna te groot, want het kinderparadijsje was zo populair dat omwonenden begonnen te klagen. Een geluidswal van wilgentakken zorgt inmiddels voor afscherming en beperkt overlast voor de buurt. In januari besloot het Alphense college dat het kabouterbos mag blijven. 

Bij een nieuwe start hoort een opknapbeurt; daarom zijn de paden vernieuwd en is ook de inrichting van het kabouterbos onder handen genomen. Gerda Bonninga (70), van natuurorganisatie IVN Alphen aan den Rijn, nodigde een groep kabouter-enthousiastelingen uit om creatief aan de slag te gaan. Zelf deed ze ook mee, net als echtgenoot Ger (72). Het resultaat mag er zijn: Ger maakte kabouterhuisjes, die vervolgens zijn beschilderd. Ook zijn er kabouterstenen, kabouteraccessoires en nieuwe kabouters. De kinderen mogen mooie plekjes zoeken voor de huisjes en dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Pepijn (5), Elin (7), Joya (4), Madelief (7) en Cato (2) storten zich volledig op de kabouterwoninkjes. Ook Fay gaat op pad, met haar favoriete groene huisje. 

Ger Bonninga kijkt glimlachend toe. “Toen Gerda vertelde dat ze het kabouterbos een upgrade wilde geven, heb ik beloofd dat ik kabouterhuisjes zou maken. Ik ben gek op houtbewerken, lekker ambachtelijk bezig zijn.” Zijn huisjes zijn zeer creatief beschilderd, door echtgenote Gerda en haar vriendinnen MaryAnn Roggeveen en Wieke de Jeu. En dat was een feestje op zich, verzekert Gerda. “Gezellige avondjes, lekker schilderen met een wijntje erbij.”

Dan is het tijd voor koffie, appelsap en limonade, met natuurlijk een kaboutercakeje. Maartje de Jeu (31) haalt iets te drinken voor haarzelf en dochter Cato. De tweejarige heeft haar kaboutermuts op. “Het kabouterbos is geweldig”, vindt Maartje. “Kinderen kunnen hier lekker struinen door de bosjes en mogen overal aankomen. Kabouters zoeken, kabouters oppakken en met kabouters spelen. Vaak mogen kleintjes nergens aanzitten, maar hier mag dat dus wel.”

Ze gaat zelf ook regelmatig met Cato naar het kabouterbos. "Dan nemen we drinken mee en gaan we lekker op de paddenstoelenkrukjes zitten. Het is hier heel knus en geborgen. Heel fijn.”

Kinderen spelen in het kabouterbos: Elin, Fay, Joya, Pepijn, Cato en Madelief.