Iemand die is benadeeld, kan ook huiverig zijn om aangifte te doen omdat dit vergaande gevolgen kan hebben voor de dader, zo stelt Van Stralen
Iemand die is benadeeld, kan ook huiverig zijn om aangifte te doen omdat dit vergaande gevolgen kan hebben voor de dader, zo stelt Van Stralen (Foto: Josh Wallet)

Wijkagent waarschuwt: ‘Ouderen doen te weinig aangifte bij financieel misbruik’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN – “De Politie weet dat er sprake is van financieel misbruik van ouderen, maar er wordt lang niet altijd aangifte gedaan.” Dat stelt de Alphense wijkagent Coen van Stralen (62). “Vaak is er sprake van een familierelatie en betrokkenen schamen zich ervoor dat hen zoiets overkomt.” 

Rijk Huisman

Iemand die is benadeeld, kan ook huiverig zijn om aangifte te doen omdat dit vergaande gevolgen kan hebben voor de dader, zo stelt Van Stralen. “Hij of zij kan worden veroordeeld voor diefstal c.q. verduistering en in dat geval kan het heel lastig zijn om (vrijwilligers)werk te vinden waarvoor een verklaring van gedrag nodig is”, weet de agent uit ervaring. Hij biedt dan ook alternatieven aan: “Als benadeelde ben je niet verplicht om aangifte te doen. Wij vragen dan ‘Hoe kunnen wij u helpen? De politie kan ook verwijzen naar hulpverleners op het Serviceplein, maatschappelijke hulp bij Tom in de buurt of de eigen bank.” 

Ouderen geven soms de geldzaken uit handen

Met nog twaalf andere organisaties maakt de politie deel uit van de lokale alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’. “Daar kunnen ervaringen en oplossingen worden uitgewisseld. We merken dat onze aanpak van ‘Hoe kunnen we u helpen’ is overgenomen door anderen. Zoiets werkt dus. Ook bij banken die er mee worden geconfronteerd dat een rekening is leeggehaald.” 

Oorzaken

Voor financieel misbruik ziet Van Stralen verschillende oorzaken. “Ouderen geven soms de geldzaken uit handen. Misbruik begint vaak in het klein; soms maakt iemand die een oudere helpt onbewust een fout, ziet dat dit niet wordt opgemerkt en doet het een volgende keer bewust. Het kan ook een kwestie van geldgebrek zijn om een familielid te benadelen.”

Het is een gegeven dat veel mensen weinig belangstelling hebben voor hun administratie, weet de agent. Toch hamert Van Stralen erop om zo mogelijk dagelijks, en anders zo veel als mogelijk is, te kijken wat er op je bankrekening gebeurt. “Wacht niet tot je je huur niet meer kunt betalen!” Dat ouderen vaak in een lastig parket zitten weet hij als geen ander. “Mensen raken slecht ter been, vereenzamen en als er dan hulp wordt aangeboden, pak je die met twee handen aan. Een praatje maken met iemand die fysiek contact met je maakt zoals een kapper, fysiotherapeut e.d. ligt voor de hand. Vertel gerust hoe de vakantie was, maar vertel niet te veel. Als je de huiskapper contant betaalt, zorg dan dat er geld klaar ligt en dat de kapper niet zelf geld hoeft te pakken.” 

Fout

Het lijkt allemaal voor de hand liggend, maar het gaat toch vaak fout: “Houd je (pin)code geheim. Er is geen bankmedewerker die om je code vraagt en als dat wel gebeurt heb je niet met een bank te maken.” Een uiterst kwetsbare groep zijn de thuiswonende ouderen die dementeren. “Als zij hun verhaal doen, bijvoorbeeld over juwelen die zoek zijn geraakt, is het maar de vraag hoe betrouwbaar de informatie is. Zo ben ik zelf een keer met iemand mee naar zijn huis gegaan om de juwelen te zoeken en het lukte om deze terug te vinden. Ze waren dus niet weg.”

Presentaties

Om ‘Veilig financieel ouder worden’ breder bekend te maken verzorgt de lokale alliantie presentaties in onder meer wijk- en buurtcentra. “Wie hiervoor belangstelling heeft kan contact opnemen met Ayla van Brink, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente.”