Het bedrijf heeft 85 huurwoningen in Alphen verduurzaamd.
Het bedrijf heeft 85 huurwoningen in Alphen verduurzaamd. (Foto: BAM Wonen)

BAM Wonen verduurzaamt huurwoningen

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - BAM Wonen heeft in opdracht van Vesteda 85 huurappartementen van het complex aan de Klaverhof in Alphen aan den Rijn verduurzaamd. Dankzij betere isolatie en efficiëntere installaties vermindert het gasverbruik met circa 39.000 m3 per jaar en daalt de CO2-uitstoot met circa 73.000 kg per jaar. De esthetische upgrade die het complex gelijktijdig onderging, omvat ook het integreren van zestig permanente vleermuiskasten.

Paul Ingram, specialist Techniek bij Vesteda, legt uit: “Met de geïntegreerde vleermuiskasten in de nieuwe gevel is bij deze renovatie de kans benut om het leefgebied voor de vleermuis te vergroten en te verbeteren. Een mooi voorbeeld van natuurinclusief renoveren.” Vanaf de Klaverhof is Park Zegersloot met recreatiemeer Zegerplas goed zichtbaar. Het natuurgebied en de omliggende woonwijken huisvesten veel vogels en vleermuizen. In het verlengde van de samenwerkingsovereenkomst tussen Vesteda en Vogelbescherming Nederland heeft het bedrijf daarom zestig permanente vleermuiskasten aangebracht op de kopgevels. Een deel van de kasten zijn bij oplevering van het verduurzamingsproject al in gebruik genomen.

Met de verduurzamingsmaatregelen gaan de appartementen van energielabel D naar minimaal label B. Tot de energetische maatregelen behoren het isoleren van de gevelpanelen en de uitkragende (koude) woningvloeren boven galerijen en balkons. Alle woonkamers zijn voorzien van een nieuw (klep)raam met HR++ beglazing en een nieuw ventilatierooster. Het ventilatiesysteem is aangepast en de bestaande ventilatiekanalen zijn gereinigd. Op het dak is een duurzame, collectieve warmtepomp geplaatst die samenwerkt met de bestaande ketels.

Het complex aan de Klaverhof dateert uit de jaren zeventig. Naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten kreeg het gebouw een nieuwe uitstraling door onder meer het schilderen van diverse gevelelementen en het aanbrengen van stucafwerking op de geïsoleerde grindpanelen. Verder zijn beide entrees vernieuwd. De lichtere en meer ruimtelijke entrees zijn beter toegankelijk met behulp van automatische schuifdeuren. De deur naar de lifthal kent voortaan een elektrische deurdranger met toegangssysteem en de bestaande postkasten zijn hergebruikt en ruimtelijker gesitueerd.