De bijeenkomst rondom gender begint met een lezing en vertoont daarna een documentaire.
De bijeenkomst rondom gender begint met een lezing en vertoont daarna een documentaire. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

Lezing over gender in Parkvilla

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Parkvilla en bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn houden op dinsdag 17 mei samen een bijeenkomst rondom gender. Ze houden de lezing in verband met de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). De bijeenkomst in Parkvilla begint met een lezing over genderdiversiteit en daarna is de vertoning van de documentaire ‘Petite Fille’.

Remke Verdegem, zelf transvrouw, vertelt over wat het betekent om transgender te zijn in Nederland. “Ze neemt je mee in haar eigen verhaal en vertelt meer over begrippen als genderdiversiteit, genderidentiteit en genderdysforie. De lezing duurt ongeveer een uur en na afloop is er ruimte om vragen te stellen”, zo vertelt de bibliotheek. Verdegem is bestuurslid en vicevoorzitter van Transgender Netwerk Nederland en coördinator van het team Voorlichting bij COC Leiden.

Documentaire

Petite Fille toont zowel de strijd van een gezin tegen de vijandige omgeving als de dagelijkse beslommeringen. “De zevenjarige Sasha droomt ervan een meisje te mogen zijn, al zolang ze zich kan herinneren. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze echter jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Voor haar is het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil”, meent de bibliotheek. 

Regisseur Sébastien Lifshitz geeft een kijk in het leven van de familie die vecht voor het geluk van de dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender, vervolgt de bieb. Lifshitz’ documentaire ontving internationaal veel lof en is in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

Internationale dag

IDAHOT is jaarlijks op 17 mei en is een dag waarop LGBT-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. 

Kaarten

De bijeenkomst begint om 19.15 uur. Kaarten voor de avond kosten 9,75 euro. Ga voor meer informatie naar de website: https://www.parkvilla.nl/filmhuis/. Parkvilla is gevestigd aan de Cornelis Geellaan 2 in Alphen aan den Rijn.