Maandagochtend heeft GroenLinks een spandoek opgehangen bij de Máximabrug, vanwege het werkbezoek van minister Hugo de Jonge.
Maandagochtend heeft GroenLinks een spandoek opgehangen bij de Máximabrug, vanwege het werkbezoek van minister Hugo de Jonge. (Foto: GroenLinks)

GroenLinks: ‘Handen af van Gnephoek’

ALPHEN - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft maandag 9 mei een werkbezoek aan de gemeente Alphen aan den Rijn gebracht. Gespreksonderwerp was woningbouw in de Gnephoek. Alphen hoopt toestemming om te bouwen te bevorderen. Reden voor GroenLinks om een protestspandoek op te hangen bij de Máximabrug. GroenLinks is faliekant tegen bouwen in de polder.

Morvenna Goudkade

Fractievoorzitter José Huls hing het spandoek maandagochtend op bij de brug, samen met voormalige GroenLinks wethouders Erik van Zuylen en Leo Maat. De partij stapte eerder uit de Alphense coalitie, vanwege de bouwplannen voor de Gnephoek. GroenLinks boekte zetelwinst bij de recente gemeenteraadsverkiezingen, maar is niet gevraagd voor een nieuwe coalitie. GroenLinks houdt als enige partij vast aan niet bouwen in de Gnephoek en dat is voor Nieuw Elan, die als grootste partij de formatie leidt, een no-go.

José Huls verklaart dat het spandoek bedoeld is als statement: "Wij hopen hiermee een duidelijk signaal af te geven aan de minister dat GroenLinks, en vele Alphenaren met ons, niet wil dat de Gnephoek gaat worden bebouwd. Wij houden deze polder graag open en groen. Wij denken dat er voldoende alternatieven zijn in de gemeente waar snel en betaalbaar kan worden gebouwd.”

Huls las in de krant over het werkbezoek, zegt ze. “We willen de minister een genuanceerder beeld geven, dan wat wethouder Van As vertelt.”

De partij is beducht om een landelijke TaskForce, waarbij gebieden kunnen worden aangewezen om te bebouwen. “Nu heeft de provincie Zuid-Holland een verbod op bouwen in de Gnephoek uitgesproken, maar straks kan het Rijk misschien een veto over het provinciaal verbod uitspreken.”  Bij het werkbezoek waren namens Alphen aanwezig burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Gerard van As. Namens de provincie Zuid-Holland was dat gedeputeerde Anne Koning. De gemeente stelt dat de grens van binnenstedelijk bouwen, wat de provincie wil, is bereikt. Alphen wil 8.000 tot 10.000 woningen kunnen bouwen in de Gnephoek. Volgens de gemeente is dit financieel haalbaar en kan de ontwikkeling zowel klimaatvriendelijk als natuurvriendelijk. Uiteindelijk zou het zelfs beter zijn voor de weidevogels en andere diersoorten, omdat de biodiversiteit kan toenemen.

"De gemeente wil op inhoud het gesprek en de samenwerking met provincie en rijk aangaan", laat Alphen weten. "Er is afgesproken om verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden van deze locatie. Eind dit jaar moet er duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van woningbouw.”








Minister Hugo de Jonge (midden) bezocht Alphen om te praten over bouwen in de Gnephoek. Links van hem wethouder Gerard van As.